Ekonomiye cemre düştü / Abdurrahman YILDIRIM

VakıfBank Genel Müdürü Mehmet Emin Özcan’a göre türbülanstan çıktık, baharın müjdesi de geldi

VakıfBank Genel Müdürü Mehmet Emin Özcan ağustos ayında yaşanan kur şokunda doların 7.24’ü görmesinden hareketle bir benzetme yaptı ve “Türkiye ekonomisi 7,2 büyüklüğünde bir deprem yaşadı” dedi. Ardından son dönemde meydana gelen toparlanmaya da işaret ederek ekledi: “Ekonomimize cemre düştü, baharın müjdesi geldi, türbülanstan çıktık. En kötüyü geride bıraktık.”

Mehmet Emin Özcan gazetecilerle yaptığı sohbette alınan tedbirlerin olumlu sonuçlarının görülmeye başladığını ve ekonomik göstergelerin olumluya döndüğünü belirterek şunları söyledi.

“Bu göstergelerden yola çıkarak 2019’un toparlanma yılı olacağını söyleyebiliriz. Ekonomideki aktörlerin beklentileri olumlu, bu durum doğal olarak harcamalara da yansıyacak. Otomobil, konut, tüketim eşyalarının alımında faizlerin düşmesiyle birlikte talep de artacaktır. Birçok firma borcunu ödemek için iflas erteleme kararı alıyordu. Mevzuat değişikliğinden sonra konkordatoya başvuranların sayısında hızla düşüş yaşandı.40’ın üzerinde şirket konkordatodan çıktı. “

 

2018’İ ÇOK İYİ GEÇİRDİK

VakıfBank’ın 2018 bilançosu ve faaliyetleri hakkında bilgi veren Genel Müdür Mehmet Emin Özcan’ın konuşmasından seçtiğimiz bölümleri şöyle aktarabiliriz:

-“Vakıfbank olarak 2018’i çok iyi geçirdik. Yurt dışından sağladığımız toplam kaynaklar 12.5 milyar doların üstündedir. En son bu yıl “covered bond” yöntemiyle 1.5 milyar TL’nin üzerinde 8 yıl vadeyle borçlandık. Bu kaynağı da KOBİ’lerimizin finansmanı için ayırdık. İmalatçı ihracatçı KOBİ’lere 2.5 milyon liraya kadar 60 ay vadeli 6 ay ödemesiz ve faizi 1.45 olan bir kredi paketi hazırladık. KOBİ’ler için ayırdığımız 1 milyar TL’lik kaynağa önümüzdeki dönemde 500 milyon TL daha arttırmayı planlıyoruz.

-2018’de sektörün üzerinde bir büyüme sağladık. Aktif toplamında bankacılık sektörü yüzde 18.7, VakıfBank yüzde 22.5 büyüdü. Ticari kredilerde sektör yüzde 18.2 artarken, VakıfBank’ın yüzde 25.5 artış kaydetti.

KREDİ KARTI BORCUNA 5 YIL VADE

-VakıfBank olarak kredi kartında önemli bir pazar payına sahibiz. Kredi kartı sayısında sektörde altıncı, işlem adedinde ise beşinci sıradayız. Ancak müşteri portföyümüzü daha da büyütmek istiyoruz. Bunun için geçtiğimiz ay kredi kartı kullanan ve borcunu ödemekte zorlanan müşterilerimiz için bir kampanya başlattık. Aylık yüzde 1,10 faizle 24 aya, yüzde 1,20 faizle 60 aya varan vade seçenekleri ile VakıfBank ve diğer bankalardaki toplam borçları için kredi kullanma imkânı sunuyoruz. Bu kapsamında 20 bin kişiye 140 milyon TL kredi kullandırdık.

-Kredi borcu ödemekte zorlananlara da 0.98’den başlayan oranlarla yapılandırma olanağı getirdik. Düşük faizle yapılandırma kolaylığı 3 ve 6 aya varan ödemesiz dönem öngörüyor. Buraya da 8 bin başvuru aldık ve yaklaşık 1 milyar TL yapılandırma gerçekleştirdik.

TAKİPTEKİ ALACAKLARA SIFIR FAİZ

Takipteki kredilerin faizlerini de sıfırlıyoruz. 2018 sonundan önce 100 bin TL’nin altında takibe aktarılan kredi borçları için 12 aylık taksit imkânı tanıdık. 10 bine yakın bireysel başvuru aldık ve 60 milyon TL’ye yakın yapılandırma gerçekleştirdik.

-Katma değer üreten imalatçı-ihracatçılar için yurt dışından temin edilen 1 milyar TL kaynağı
6 ay ödemesiz, 60 ay vade imkânı ve aylık yüzde 1,45 faiz oranı ile kullandırma kararı aldık. Bu çerçevede de 45 milyona yakın kullandırım yaptık

-Hazine ve Maliye Bakanlığı öncülüğünde 13 banka imalat ve ihracatçı firmalara 1 milyon TL, diğer firmalara 500 bin TL kredi limiti tanımladık. 6 ay anapara ödemesiz, 36 ay vadeli ve 1,54 faiz oranlı bu krediden 3.5 milyar TL kaynak kullandırdık.

MOBİL BANKACILIKTA YENİLENME

-Bugün tüm bankacılık işlemlerinin yüzde 93’ü şube dışı kanallarımızdan gerçekleşiyor. Kısa bir süre önce 3,5 milyon müşterimizin kullandığı mobil bankacılık uygulaması ‘VakıfBank Mobil’i ‘müşteri odaklı’ yaklaşımımız ve yakından takip ettiğimiz teknoloji trendlerine uygun olarak yeniledik. Müşterilerimiz artık daha hızlı ve rahat işlem yapabiliyor. Özellikle işlem çeşitliliği ve kullanım kolaylığı bakımından sektörün en iddialı uygulamalarından birine sahibiz.

-‘VakıfBank Mobil’ üzerinden Masterpass uygulamasına kart ekleme özelliğini katarak sektörde bir ilki gerçekleştirdik. Temassız ödeme özelliğini de müşterilerimizin hizmetine sunduk. Ortaklıklarımızın bazı hizmetlerini aynı kanal üzerinden müşterilerimize sunuyoruz. Güneş Sigorta ürünleri, Vakıf Emeklilik BES işlemleri, Vakıf Yatırım tarafından hazırlanan günlük piyasa analiz raporlarına ‘VakıfBank Mobil’ üzerinden erişim sağlıyoruz.

-Ticari internet bankacılığı tarafında ise kullanıcı yetkilerinin, her işlem ve her hesap için farklı limitlerin belirlenebildiği bir alt yapıyı, çok zengin bir işlem setiyle birlikte müşterilerimizin hizmetine sunduk. Ticari müşterilerimiz böylelikle 200’ün üzerinde farklı işlemi yeni ticari internet bankacılığımız üzerinden yapabiliyor. Ticari Mobil Bankacılık uygulamamızı da yayına aldık. “

ABD İLE 20 MİLYAR DOLARLIK TİCARETİ 75 MİLYAR DOLARA ÇIKARMA ATAĞI

Amerika ile düzelen ilişkiler çerçevesinde gündeme gelen 75 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaşma hedefi için harekete geçildi. Başkan Trump’ın Cumhurbaşkanı Erdoğan’a söylediği “Ticaret hacmimizi 75 milyar dolara çıkartabiliriz” sözünün ardından ABD’den son yılların en kapsamlı heyet ziyareti geçen hafta yapıldı. Ankara’da başta Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ekonomi bakanlıkları ile askeri bürokrasiyle görüşen heyet Cumhurbaşkanı eşi Emine Erdoğan tarafından da kabul edildi. Emine Erdoğan’ın çevre, kadın ve atıklara vurgu yapan konuşması, ABD’li heyeti de etkiledi.Bunun üzerine Nisan ayında ABD’de yapılacak konferansa Emine Erdoğan da davet edildi. Davete olumlu yanıt veren Emine Erdoğan’ın toplantıya katılması halinde ABD’li iş dünyasına bir konuşma yapması bekleniyor.

MODEL ARANIYOR

– Ticaret hacmini artırmak üzere DEİK bünyesinde Türk Amerikan İş Konseyi’nin öncülüğünde çalışma grubu oluşturuldu. İş insanlarının, STK’ların ve danışmanların yer aldığı çalışma grubunun amacı halen 20 milyar dolar olan iki ülke arasındaki dış ticaret hacmini 75 milyar dolara çıkarmak için neler yapılabileceği araştırmak. Bu çalışma sonucunda ortaya çıkartılacak ve en çok 10 sayfa olacak en öneriler Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başkan Trump’a sunulacak. Onaya göre de harekete geçilecek. Eğer uygun model bulunursa da  ticaret hacmi katlanarak büyüyebilecek.

– İki ülke arasındaki ticareti üç katına çıkartacak modelin bulunması ve hayata geçirilmesi önemli. Çünkü dengeli olduktan sonra Trump iki ülke arasında ticari ilişkileri geliştirmeye çok istekli. Öneri de ondan geldi.

– Bu çerçevede ilk akla gelen Serbest Ticaret Anlaşması yapmak ama bunu karşı tarafa kabul ettirilmesi zor görünüyor. Başka seçenekler de bulunmalı. Ticaret Bakanlığı da iki ülke arasındaki ticareti artırmak için ürün bazında bir çalışma yapıyor.

YOL HARİTASI HAZIRLANIYOR

– Çalışmaların özel sektör tarafını yürüten TAİK Başkanı Mehmet Ali Yalçındağ ise konuyla ilgili şunları söyledi:

“Hedefimiz böyle bir çalışmayı somut öneriler şeklinde 14-16 Nisan tarihlerinde ABD’de yapılacak konferansa yetiştirmek. Uzun yıllar sonra kalabalık bir ABD heyeti ilk kez Türkiye’yi ziyaret etti. Nisandaki toplantıya iki taraftan güçlü katılım olmalı ki, ticarette yeni bir sayfa açtığımızı vurgulayalım. O tarihe kadar kritik sorunları erteleme yoluna gitmek yerinde olacak. TAİK olarak biz 75 milyar dolarlık ticaret hedefi için çalışmaları başlattık. Yol haritasını hazırlıyoruz. Cumhurbaşkanı ve Başkan’a sunacağız.”

– Bu konudaki ikinci çalışma ise Nisan ayında ABD’de yapılacak ortak yıllık konferansa ise büyük önem atfediliyor. Türkiye’den yaklaşık 300 iş insanı yanında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan da konferansa çağrılı. Olumlu yanıt da verdi. Konferansa Türkiye tarafından Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Dışişleri Bakanı Mevlut Çavuşoğlu, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan  da katılacak.

Haber Türk Gazetesi – 22.02.2019

Abdurrahman YILDIRIM

About Author

Comments are closed.