Meslek hastalığı haklı fesih sebebidir / Devrim Avcı

SORU: İyi günler. Mesleğim gereği radyasyon ortamında çalışmaktayım. Yaklaşık 15 senedir kronik tiroit hastasıyım. Çalıştığım bölüm nedeniyle bu meslek hastalığı olarak geçmektedir. Ben işimden ayrılmak istiyorum ancak tek doktor raporu ile kıdem tazminatımı alabilir miyim? Böyle bir hakkım var mıdır? Teşekkür ediyor iyi günler diliyorum.

CEVAP: İş Kanunu’nun 24. maddesi işçi açısından haklı nedenle fesih sebeplerini düzenler. Maddenin alt başlıklarından biri ‘sağlık sebepleri’ başlığıdır. Bu düzenlemeye göre, “a) İş sözleşmesinin konusu olan işin yapılması işin niteliğinden doğan bir sebeple işçinin sağlığı veya yaşayışı için tehlikeli olması halini düzenler ve b) İşçinin sürekli olarak yakından ve doğrudan buluşup görüştüğü işveren yahut başka bir işçi bulaşıcı veya işçinin işi ile bağdaşmayan bir hastalığa tutulması” hallerini düzenler.

Sizin sorunuzda belirtmiş olduğunuz durum ise, işin yapılmasının ve sizin durumunuzda işin niteliğinin de işçi sağlığı açısından tehlikeli olması halidir.

Maddede a ve b bentlerinde belirtilen her iki durumda da işçi açısından şartlarının oluşması halinde, kıdem tazminatı hakkı doğmaktadır.

İşçi açısından sağlık nedeniyle fesih hakkının doğabilmesi için yapılan işin, işçinin yaşamı veya sağlığı için tehlike yaratması gereklidir. Bu tehlike işin niteliğinden kaynaklanmış olmalıdır. İşin niteliğinden doğan bu hastalıklar çoğu zaman meslek hastalıklarıdır. Yargıtay da işyeri koşullarından kaynaklanmayan hastalıkları bu madde hükmüne göre haklı fesih nedeni saymamaktadır.

Hastalığın işyerindeki koşullardan kaynaklandığını ispatlamak için doktor raporu aranmaktadır. Dolayısıyla sizin durumunuzda da doktor raporu bulunması gerekir. Ancak, bu raporun nasıl olacağını yargılama aşamasında mahkeme de belirleyebilir. Uzman bir doktorun raporunu da kabul edebilir. Ayrıca, sorunuzda kronik hastalığınızın ne zamandır devam ettiğini belirtmişsiniz. Ancak, radyoloji bölümünde ne kadardır çalıştığınız da bu açıdan kanımca artık burada çalışmanızın sağlığınızı son derece olumsuz etkilediği ve tehlikeli hale getirdiğinin tespiti açısından da önemlidir.

Ayrıca radyoloji bölümünde çalışanlar açısından çalışma sürelerinin daha kısa olması, özel kıyafetlerinin bulunması zorunluluğu, şua izni gibi özel izinlerinin de mutlaka kullandırılması gerekir. Eğer, çalışma koşullarında bu özel hususlar sizin için kullandırılmıyorsa, bu gerekçelerle de iş sözleşmenizi haklı nedenle feshetme hakkınız bulunmaktadır.

Devrim Avcı

evrensel.net – 30.03.2021

About Author

Comments are closed.