Enflasyonda beklenen hızlı düşüşün yaşanmaması ve seçim belirsizliği piyasalarda kafa karışıklığına yol açıyor. Uzmanlar aday odaklı seçim tartışmalarının borsada negatif etki yarattığını söylerken, enflasyonun yüksek seyredeceği beklentisinin yatırımcı ilgisini canlı tutacağı görüşünde.
2022’yi son 20 yılın en yüksek enflasyon rakamları ile geçiren Türkiye’de enflasyon sorunu devam ediyor. Baz etkisinden kaynaklı düşüşler olsa da açıklanan veriler beklentileri karşılamaktan uzak. Türkiye İstatistik Kurumu’na göre şubatta aylık enflasyon yüzde 3,15, yıllık enflasyon yüzde 55,18 oldu.
Aylık bazda tüketici fiyatları endeksi, şubat ayı ile birlikte üst üste 50. ayda da artmış oldu. Ocak ayında ise aylık enflasyon yüzde 6,65, yıllık enflasyonu yüzde 57,68 açıklanmıştı. Enflasyonda beklenen hızda düşüşün yaşanmaması borsaya yatırımcı ilgisinin süreceği beklentisini doğururken seçimlere az bir süre kalması piyasalarda baskı oluşturuyor.
İYİ Parti lideri Meral Akşener’in 6’lı masadan ayrıldıklarını açıklaması ve aday merkezli tartışmaların da piyasaları negatif etkilediği görülüyor. Ekonomi yönetimi döviz ve borsada seçime kadar işleri sıkı tutmak için yoğun çaba gösterirken ekonomistlere göre artan belirsizlik piyasalarda oynaklık riskini de artırıyor.
Politik belirsizlikle oynaklık artacak
Türkiye, cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimleri için 14 Mayıs’ta sandığa gidecek. Ekonomistler, Cumhuriyet tarihinin en kritik seçiminden önce piyasalarda ‘politik belirsizlik’ sebepli oynaklığın artabileceğine dikkat çekiyor. Ekonomistlere göre, finansal piyasalardaki dengesizlikler 14 Mayıs’a kadar derinleşerek devam edecek. TL’de reel kazanç potansiyeli olarak ise yatırımcının gözünde borsa yine ön planda olacak. Ancak borsada oynaklık daha da artacak.
Haberin devamı için; https://www.dunya.com/ekonomi/piyasalar-secim-ve-enflasyon-kiskacinda-haberi-68739