İş dünyası açısından KDV alacaklarının ödenmesi süreci önemli bir sıkıntı teşkil ediyor. Bu konuda hem birikmiş alacaklar mevcut hem de her ay verilen KDV beyannameleri ile yeni alacaklar oluşmaya devam ediyor. Bu açıdan KDV alacaklarına ilişkin yapılan düzenleme, yeni oluşacak KDV alacaklarının ödenmesini süre ile sınırlandırırken, iş dünyası için önemli bir rahatlık sağlayacak. Bu çerçevede yeni düzenlemeyi ve olumlu etkilerini değerlendirelim:
1 – YENİ KDV ALACAKLARININ YÜZDE 50’Sİ 10 GÜN İÇİNDE ÖDENECEK
KDV mükelleflerin, Ocak/2019 ve sonrasındaki işlemlerinden kaynaklanan ve ilgili tebliğde belirlenen sınırı aşan ve işlem türü itibariyle YMM KDV İadesi Tasdik Raporu ile talep edilebilen nakden iade talepleri; standart iade talep dilekçesi, YMM KDV İadesi Tasdik Raporu ile tebliğin ilgili bölümlerinde iade taleplerine ilişkin aranan belgelerin tamamının ibraz edilmesi kaydıyla KDVİRA sistemi tarafından sorgulanacak. Sorgulama sonucunda üretilen KDV İadesi Ön Kontrol Raporu’na göre iade talebinin olumsuzluk tespit edilmeyen kısmının yüzde 50’si KDV İadesi Ön Kontrol Raporu’nun oluşturulmasından itibaren 10 iş günü içinde mükellefe iade edilecek.
2 – MÜKELLEFLERDE ARANAN ŞARTLAR
Bu olanaktan yararlanacak KDV mükelleflerinde şu şartlar aranacak: En az 24 dönem (vergilendirme dönemi 3 aylık olanlar için en az 8 dönem) KDV beyannamesi vermiş olması, daha önce en az üç vergilendirme dönemine ilişkin iade talebinin sonuçlanmış olması, kendisi, ortakları, ortaklıkları ve kanuni temsilcilerinin özel esaslara tabi olmaması, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın ilgili birimlerince yapılan değerlendirme ve analizler sonucunda bireysel olarak veya organize bir şekilde sahte belge düzenleme tespiti nedeniyle incelemeye sevk edilmemiş olması, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın ilgili birimlerince iade taleplerinin riskli iade kapsamında incelemeye sevk edilmemiş olması.
3 – GERİ KALAN YÜZDE 50 BİR SONRAKİ AŞAMADA ÖDENECEK
KDV İadesi Ön Kontrol Raporu’na göre, iade yapılmasını müteakip, iade talebinin tamamına yönelik olarak KDVİRA sistemi tarafından üretilen KDV İadesi Kontrol Raporu’na ilişkin kontroller, YMM KDV İadesi Tasdik Raporu’na ilişkin kontroller ile vergi dairesince yapılması gereken diğer kontroller genel usul ve esaslar çerçevesinde yapılacak. Mükellefin kalan iade tutarı, bu kontrol ve değerlendirmeler sonucuna göre yerine getirilecek. İkinci yüzde 50 dilimi için bir zaman taahhüdü bulunmuyor.
4 – BİRİKMİŞ KDV ALACAKLARI DA ÇÖZÜM BEKLİYOR
KDV mükelleflerinin bundan önceki yıllardan birikmiş olan KDV alacakları da çözüm bekliyor. Yapılan düzenleme ile birlikte KDV alacaklarının birikmesi önlenmiş olacak ve firmalar rahatlatılmış olacak. Ancak önceki dönemlerden gelen alacakların ödenmesi için de ayrıca çalışma yapılması gerekiyor. Önemli miktarlara ulaşan birikmiş KDV alacaklarının ödenmesi bütçeye ve Hazine’ye mali yük getiriyor ve kaynak ihtiyacı doğuruyor. 2019 bütçe kalemleri incelendiğinde birikmiş KDV alacaklarının bu yıl içinde ödenmesine ilişkin bir kalem görülmüyor. Birikmiş KDV alacakları ile birlikte Katma Değer Vergisi alanında farklı oran uygulamaları, istisnalar, sektörlerin girdi ve çıktılarında farklı KDV oranları uygulanması gibi konularda da iyileştirmelere ihtiyaç duyuluyor.
5 – YENİ DÜZENLEME KDV MÜKELLEFLERİNİ RAHATLATACAK
Yeni düzenleme ile KDV alacaklarının kısa süreli bir takvime bağlanmış olması firmaları mali olarak rahatlatacak. Firmalar, KDV alacaklarının gecikmesi nedeniyle işletme sermayesi açığı ile karşılaşıyor, bu açığı kapatmak için kredi kullanarak ilave mali yüklerle karşılaşıyor ve ayrıca KDV alacaklarının iadesi için teminat mektubu tesis etmek zorunda kalıyor. Sürecin hızlanması ile birlikte firmaların kaynak ihtiyacı ve mali yükleri azalacak.
Son Söz: Ekonomide yapısal sorunlardan biri haline gelen KDV alacaklarına ilişkin getirilen kısmi çözüm, önümüzdeki dönemde kapsamlı bir KDV reformu ile tamamlanmalı.
İto Haber I 04.03.2019