İşletmeden çalınan veya kaybolan ticari mallara ilişkin yüklenilen KDV’nin nasıl bir işleme tabi olacağı konusu önem taşımaktadır. KDV mevzuatımızda işletmeden çalınan ya da kaybolan malların masraf yazılabileceğine ilişkin açık bir düzenleme bulunmamaktadır. Böyle bir durum sermayede meydana gelen azalma ve bu malların bedellerinin gider yazılmasına izin vermemektedir. (bkz. 10.01.2011 gün ve GVK.2010.99-4 MB özelgesi)
193 sayılı GVK’nun 40.maddesi hükmüne göre safi ticari kazancın tespitine ilişkin hükümlere göre, kaybolan veya çalınan ticari malların gider yazılacağına ilişkin açık bir hüküm bulunmamaktadır.
Öte yandan, 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun 29/1. Maddesinde mükelleflerin vergiye tabi işlemler üzerinden hesaplanan katma değer vergisinden, bu Kanunda aksine hüküm olmadıkça, faaliyetlerine ilişkin olarak yüklendikleri katma değer vergilerini indirim yolu ile giderebilecekleri belirtilmiştir.
Sonuç olarak, yukarıda yer verilen özelgelerden anlaşılacağı üzere, çalınan malların bedelleri gelir ve kurumlar vergisi açısından gider kaydedilmemekte, bu malların alımında yüklenilen KDV’nin ise indirimi mümkün olmadığı gibi, mal bedellerinin gider olarak kaydına izin verilmemesi dolayısıyla gider kaydedilmesi de mümkün bulunmamaktadır. Dolayısıyla söz konusu mallar için daha önce indirim hesaplarına dahil edilen bir tutar varsa bu tutar ilave edilecek KDV olarak düzeltilecek ancak düzeltilen KDV gider yazılamayacaktır.
Hürses Gazetesi 10.08.2017