Okuyuculardan Gelen Sorular- Kira Artış Oranı
Bir okuyucumuzdan gelen soru şu şekilde;
- Kiracısı bulunduğum dairenin kira artış dönemi gelmiştir. Sözleşme’de yazılı bulunan oranda kira artışı yapmak zorunda mıyım?
Türk Borçlar Kanunu’nun 344. Maddesi uyarınca; Tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki (ÜFE) artış oranını geçmemek koşuluyla geçerlidir. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanır.
Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılmamışsa, kira bedeli, bir önceki kira yılının üretici fiyat endeksindeki (ÜFE) artış oranını geçmemek koşuluyla hâkim tarafından, kiralananın durumu göz önüne alınarak hakkaniyete göre belirlenir.
Kanun’da ÜFE oranının bir önceki yılın aynı ayına göre mi yoksa 12 aylık ortalamaya göre mi hesaplanacağı konusunda açıklık getirilmemiş olup, bu husus Yargıtay kararları ile açıklığa kavuşmuştur.
T.C. YARGITAY 6. HUKUK DAİRESİ’nin E. 2014/9922, K. 2014/11134, 16.10.2014 tarihli kararı; “Yargıtay uygulamasına göre kira parasının tespitinde uygulanması gereken ÜFE oranın 12 aylık ortalama değişim oranına göre belirlenmesi gerekmektedir. Mahkemece sözleşme başlangıcına göre aylık kira parasının Temmuz ayı 12 aylık değişim oranına göre hesaplanacak ÜFE oranına göre belirlenecek kira parasına göre uyuşmazlığın çözülmesi gerekirken yazılı gerekçe ile ve bu husus göz ardı edilerek karar verilmesi doğru değildir.” Şeklinde olup, ÜFE oranının 12 aylık ortalama değişim oranına göre belirlenmesi gerekmektedir.
Sözleşmenizde yazılı bulunan kira artışının 12 aylık ortalama ÜFE değişim oranını geçmemesi halinde, Sözleşmede belirtilen oranda kira artışı yapmanız gerekmektedir.
Hürses Gazetesi 10.08.2017