Çek takası başlarsa iflaslar da başlar

KMTSO Başkanı Buluntu, çek takasının başlayacağı 6 Nisan’a dikkat çekti, acil düzenleme çağrısı yaptı. Destek paketlerinin henüz sahada yer bulmadığını söyleyen Buluntu, ödenemeyen çeklerin ülke ekonomisi için sorun yaratabileceğini belirtti.

Yaşanan depremlerin ardından zor günler yaşayan Kahramanmaraş ekonomisi, ayağa kalkmak için destek bekliyor.

Tekstil ve kuyumculuk sektörleriyle öne çıkan kent, Türkiye’de üretilen iplik ve toplam tekstil hammaddeleri ihracatının yüzde 30’unu karşılıyor. Özellikle 6 Nisan’da çek takas işlemlerinin yürürlüğe girecek olması önünü göremeyen bölge iş dünyasında belirsizliğin boyutunu artırıyor.

Kentteki 29 bin işyerinden 15 binin iş yapamaz hale geldiğine işaret eden Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı (KMTSO) Mustafa Buluntu, yaklaşan 6 Nisan tarihine dikkat çekerek, “Bu tarihte çek takas sistemi yürürlüğe girecek ama şu an ödeyecek durumumuz yok. Takas işleminin durdurulması ve sürenin uzatılması lazım” dedi.

Çekler yazılmaya başlanırsa işletmelerin tek tek batacağını söyleyen Buluntu, “Haklı olarak insanlar, 6 Nisan gelmeden ödeme gücümüzü sorgulamaya başladı. Hadi takas süresi uzatıldı bu kez karşı tarafa bir kaynak aktarılmalı ki hem insanlar mağdur olmasın hem de üzerimizdeki baskı kalksın” diye konuştu.

“Dalga dalga tüm ülkeyi etkileyecek”

Çek konusunun etkisi büyümeden önlem çağrısı yapan Mustafa Buluntu, “Aylık cirosu 100 milyon lira olan bir firmanın piyasada 200-300 milyon lira da çeki var. Şimdi bunlar nasıl ödenecek? Bunu finanse edecek gücümüz yok. Benden çek alan da başkasına çek vermiş.

Benden ödeme alamayınca o da ödeyemeyecek. Bu dalga dalga Ankara, İstanbul, Denizli derken tüm Türkiye’ye yayılacak. Bölgemizin ülke ekonomisinde payı yüzde 10 ama bu dalga yayılınca Türkiye’yi batırırız. Ticaret yaptığımız şehirlerin hepsi gider. Konuttan daha acil olan konu bu” vurgusu yaptı.

Öte yandan “Bundan sonra çeklerimiz de çöp oldu” diyen Buluntu, “Kimse bundan sonra Kahramanmaraş çekini, Adıyaman, Hatay çekini almayacak. Peki biz nerden mal tedarik edeceğiz? Şu an firma ayakta olsa bile çekinin bir önemi yok. Yani artık çekimizin bir geçerliliği olmayacak. Ticari döngü de bozuldu” diye devam etti.

Haberin devamı için; https://www.dunya.com/ekonomi/cek-takasi-baslarsa-iflaslar-da-baslar-haberi-688846

About Author

Comments are closed.