Kısmi Tevkifata Tabi İşlemlerden Doğan KDV İadesi 2. Bölüm – Yapım İşleri ile Bu İşlerle Birlikte İfa Edilen Mühendislik-Mimarlık ve Etüt-Proje Hizmetleri / Dr. İsmail Pamuk – Barbaros Soylu

Kısmi Tevkifata Tabi İşlemlerden Doğan KDV İadesi 2. Bölüm – Yapım İşleri İle Bu İşlerle Birlikte İfa Edilen Mühendislik – Mimarlık ve Etüt-Proje Hizmetleri

1-Yapım İşleri Ve Bu İşlerle Birlikte İfa Edilen Mühendislik-Mimarlık ve Etüt-Proje Hizmetleri

1.1-Tevkifat Uygulayacak Alıcılar ve Tevkifat Oranı

-Belirlenmiş alıcılara karşı ifa edilen yapım işleri,

-KDV mükelleflerine karşı ifa edilen ve KDV dâhil bedeli 5.000.000-TL ve üzerinde olan yapım işleri

ile bu yapım işleriyle birlikte ifa edilen mühendislik-mimarlık ve etüt-proje hizmetlerinde, alıcılar tarafından (4/10) oranında KDV tevkifatı uygulanır.

Projenin genişlemesi, sözleşme bedelinin güncellenmesi ve benzeri nedenlerle iş bedelinin daha sonra 5.000.000-TL’yi aşması halinde, bu durumun ortaya çıktığı tarihten itibaren tevkifat uygulanır.

1.2-Kapsam

Bu bölüm kapsamına aşağıdaki hizmetler girmektedir:

-Bina, karayolu, demiryolu, otoyol, havalimanı, rıhtım, liman, tersane, köprü, tünel, metro, viyadük, spor tesisi, alt yapı, boru iletim hattı, haberleşme ve enerji nakil hattı, baraj, enerji santrali, rafineri tesisi, sulama tesisi, toprak ıslahı, dekapaj, taşkın koruma ve benzerlerine ilişkin her türlü inşaat işleri.

-Yukarıda sayılan yapılar ve inşaat işleri ile ilgili tesisat, imalat, ihrazat, nakliye, ısıtma-soğutma sistemleri, ses sistemi, görüntü sistemi, ışık sistemi, tamamlama, boya badana dâhil her türlü bakım-onarım, dekorasyon, restorasyon, çevre düzenleme, dekapaj, sondaj, yıkma, güçlendirme, montaj, demontaj ve benzeri işler. Bu işler, yukarıda belirtilen yapılarla ilgili olmakla birlikte inşaat işinden sonra veya inşaat işinden bağımsız olarak yapılmaları halinde de bu kapsamda tevkifata tabi tutulur.

-Yapım işleri ile birlikte ifa edilen; mimarlık, mühendislik, etüt, plan, proje, harita (kadastral harita dâhil), kadastro, imar uygulama, her ölçekte imar planı hazırlama ve benzeri hizmetler. Bu hizmetler yapım işlerinden ayrı ve bağımsız olarak verildiği takdirde KDVGUT’nin “Etüt, Plan-Proje, Danışmanlık, Denetim ve Benzeri Hizmetler” başlıklı I/C.2.1.3.2.2 bölümü kapsamında değerlendirilir.

Yukarıda belirtilen işlerin kapsamı hususunda tereddütler oluşabilmektedir. 21/11/2003 tarihli ve KDVK-5/2003-5 sayılı KDV Sirküleri ile 08/08/2011 tarihli ve KDVK-60/2011-1 sayılı KDV Sirkülerinde, konut yapı kooperatiflerine yapılan inşaat taahhüt işlerine ilişkin açıklamalara yer verilerek, hangi tür işlerin mezkûr kapsamda olduğu belirtilmiştir. Söz konusu işler aşağıdaki gibi olup, kanaatimize göre bu işlerin yapım işi olarak da değerlendirilmesi mümkündür[1].

-Ahşap taban rabıtası,

-Alüminyum doğrama, alçıpan tavan (alüminyum, polikarbon levha vb.) çatı kaplama, çatı trapez, alüminyum cephe giydirme, aydınlatma armatür ve spotları,

-Kapı, mutfak dolabı ve PVC pencere yapımı,

-Artezyen kuyusu ve elektrik trafosu,

-Bahçe içi doğalgaz servis hattı,

-Bahçe ve çim aydınlatma armatürleri teslim ve montajı,

-Bahçe yollarına kilitli parke taşı döşenmesi,

-Balkon veranda ve korkuluklarının imalat ve yerine montajı,

-Barbekü yapım işi,

-Bekçi ve şantiye evi inşaatı,

-Box yapımı,

-Cam mozaik kaplama işi,

-Çatı katı yan duvar üstü, pencere ve balkon üstlerine mermer, baca dibi güvercinlik dereleri, su olukları,

-Çelik kapı imalatı, montajı ve pres kapı yapım işi,

-Çevre düzeni işleri,

-Çocuk parkı, plastik dış cephe kaplama malzeme montaj işi,

-Duşakabin montaj yapım işi,

-Eco therm tipi garaj kapıları ve motorlarının teslimi ve montaj işi,

-Elektrik temini ve direk tipi trafo,

-Fayans ve karo yerine ikame edilen duvardan duvara rafting makine halısı döşenmesi,

-Ferforje demir işleri,

-Gazbeton elemanları,

-Hasır çelik yapımı,

-Hazır beton imal edilip mikserlerle götürülerek kalıplara dökülmesi işi (çimento, çakıl, kum ve suyun transmikserlerle karıştırılarak ve şantiyeye nakledilerek pompalarla daha önce hazırlanmış betonarme kalıplara basılması),

-Hazır demir imalatı (betonarme demirlerinin projesine göre imalatçı tarafından fabrikada kesilip etriye, çiroz, pilye, gönye ve diğer bükme işlerinin hazırlanıp inşaat sahasına nakli ve kalıbı hazır katlara çıkarılıp yine projesine göre yerine monte edilerek beton atmaya hazır hale getirilmesi işlemi),

-Hoparlör tesisatı,

-İnce sıva, kör kasa,

-Isı merkezi pompa grupları, ısıtma eşanjörü, ısıtma şebekesi, boru tesisatlarının izolasyon malzeme ve montajı,

-Isı ve su ve sığınak izolasyon işi,

-Isıcam teslimi ve montajının ayrı ayrı taahhüt edilmemesi şartıyla ısıcamın konutlara monte edilmesi,

-İstinat duvarlarının yapımı, ara yolların yapımı, yan duvarların yapımı ve fens teli ile çevrilmesi işi,

-Kamelya yapım işi,

-Kartonpiyer alçı ve montaj işleri,

-Kapı kolu teslimi ve montajı işi,

-Kapı zilleri, kapı görüşmeli kat telefonları,

-Klima tesisatı yapımı (split klima tesisatı),

-Kombi ve tesisatı işi,

-Kombi makinesi alımı-montaj işleri,

-Konutlara bilgisayar sistemli elektronik elektrik sayacı takılması,

-Konutların mermer, doğrama ve pencerelerin pen cinsinden yapımı,

-Kooperatifin arsasına getirilecek yüksek gerilim hattı ile yüksek gerilim trafolarının satın alınması ve satıcı tarafından monte edilmesi,

-Kooperatiflerin kalorifer bacalarının yapım ve yapılmış bacaların tadil edilmesi,

-Kooperatiflerin konut inşaatlarına başlamak üzere arazilerinde yaya ve trafik yollarının açılarak, maki ve bitkilerin temizlenmesi, buna bağlı olarak kayaların kırılarak yaya ve trafik yollarının açılması,

-Kum çıkarma ve nakli,

-Makine alçı sıva, alçı dekorasyon,

-Manyetik tip su arıtma cihazının, içinden geçirilen sert suyun yumuşatılmasından sonra kullanıcılara verilmesini sağlayan cihaz,

-Merkezi ısıtma sistemlerinin doğalgaza dönüştürülmesi ve doğalgaz hattı döşenmesi,

-Merkezi kilit, zil sistemi ve diyafon sistemi (görüntülü diyafon cihazı ve tesisatı yapım işi dâhil),

-Mermer merdiven, sahanlık, limonluk, süpürgelik ve eşik yapımı,

-Mermer yapımı ve taş şömine işi,

-Mermer merdiven dış cephe taş kaplama işi,

-Mutfak aspiratörü ve montajı işi,

-Paratöner yapım işi,

-Park ve sokak elektrik işleri,

-Prefabrik döşeme kirişleri yapım işi,

-Pencere ve balkon denizliklerinin yaptırılması işi,

-Ponzablok hafif yalıtım sistemleri,

-Prefabrik trafo istasyon inşaatı ve bina içindeki hücre inşaatları,

-PTT telefon şebekesi hafriyat, menol ve büz imalatı işi,

-Saçak beton atılması ve blokların dış kapı girişlerinin mermer kaplanması işi,

-Sığınak inşası işi,

-Su yalıtım işlemi,

-Subasmanı ve binanın kaba inşaatı,

-Telefon şebekeleri ankastraları yaptırılması, çöp toplama kapları (konteynır) yapımı,

-Temel duvarların beton ile desteklenmesi işi,

-Temel kazma, düzeltme, yol açıp çakıl serme işi,

-Tesfiye tabakası (şap yapım işi),

-Toprakaltı betonarme perde duvarlarının su yalıtımı işi,

-Trafo binası yapımı işi,

-Tranşe-tesisat bağlama yapım işi,

-Yağmur suyu olukları ile indirme boruları montajı işi,

-Yangın merdiveni,

-Yol ve sanat yapıları inşaatı işi,

-Mantolama,

-Dış cephe ısı yalıtımı,

-Elektronik kapı sistemi kurulması,

-Garaj kapısı imalatı-montajı,

-Münhasıran yönetim amaçlı yaptırılan binalar,

-Kooperatif arazisi üzerine güvenlik sistemleri, kamera ve kayıt cihazları montajı.

Örnek: İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğüne mera ıslahı kapsamında verilen tel örgü çekme ve demir kapı takma işi, yapım işi kapsamında değerlendirilerek KDV tevkifatına tabi tutulacaktır.

Örnek: İl özel idaresine oyun parkı inşa ederek teslimi, yapım işi kapsamında değerlendirilerek, il özel idaresince KDV tevkifatına tabi tutulacaktır.

Yüklenicileri tarafından tamamen veya kısmen alt yüklenicilere (taşeronlara) veya daha alt yüklenicilere devredilen yapım işlerinde, işi devreden her yüklenici tarafından, kendisine ifa edilen hizmete ait KDV üzerinden tevkifat yapılır.

Örnek: (A) Bakanlığı tarafından yapılan enerji nakil hattı işi ihalesini (B) İnşaat A.Ş. kazanmıştır. (B) bu işe ait nakliye işlerini (C) firmasına devretmiştir. Bu durumda, (B)’nin (A)’ya, (C)’nin (B)’ye düzenledikleri faturalarda tevkifat uygulanacaktır.

Örnek: DSİ tarafından yaptırılan bir baraj inşasında kullanılacak hazır betonun, işin asıl yüklenicisi (A) İnş. Taah. A.Ş. tarafından (B) Hazır Beton A.Ş.den temin edilmesi durumunda, hazır betonun hazırlanması, nakli ve yerine konulması işinin belirli bir yapım işinin bölümlerini teşkil eden işlerden olması ve bu nedenle inşaat taahhüt işi olarak kabul edilmesi nedeniyle, (B) tarafından verilen hazır beton taahhüt ve temini hizmeti tevkifat uygulaması kapsamında olacaktır.

Örnek: Belirlenmiş alıcılar kapsamında olanlardan, otoyol ihalesini alan ve bu işe ilişkin hafriyat, nakliye ve hazır beton işlerini farklı alt yüklenicilere devreden firma, kendisine yapılan hafriyat, nakliye ve hazır beton işleri nedeniyle (4/10) oranında KDV tevkifatı yapacaktır.

Özelge: Belediyelerin ticari, sınai, zirai ve mesleki nitelikteki teslim ve hizmetleri nedeniyle belediye bünyesinde iktisadi işletme oluşması halinde, bu iktisadi işletme için ayrı KDV mükellefiyeti tesis edilecek ve iktisadi işletmeye verilen bedeli KDV dâhil 5.000.000-TL ve üzerindeki yapım işlerinde KDVGUT’nin I/C-2.1.3.2.1.1 bölümü kapsamında (4/10) oranında KDV tevkifatı uygulanacaktır. Yüklenicileri tarafından tamamen veya kısmen alt yüklenicilere veya daha alt yüklenicilere devredilen yapım işlerinde, işi devreden her yüklenici tarafından, kendisine ifa edilen hizmete ait KDV üzerinden tevkifat yapılacaktır[2].

Yukarıda yer alan özelgeden; KDV mükelleflerine yapılan KDV dâhil 5.000.000-TL ve üzerindeki yapım işlerinin yüklenicileri tarafından tamamen veya kısmen alt yüklenicilere veya daha alt yüklenicilere devredilmesi durumunda, devredilen işin tutarına bakılmaksızın tevkifat yapılması gerektiği anlaşılmaktadır.

Tevkifat uygulaması kapsamındaki işin bir kısmının alt yüklenicilere devredilmesi halinde, devir işlemlerinin yazılı bir sözleşmeye dayanıp dayanmaması tevkifat uygulaması bakımından önem arz etmemektedir.

Alıcının, belirlenmiş alıcılar arasında yer almaması veya KDV mükelleflerine yapılan yapım işi bedelinin 5.000.000-TL’nin altında olması halinde, ilk yüklenicinin ve alt yüklenicilerin bu kapsamdaki hizmetleri tevkifata tabi tutulmaz. Ancak ilk yüklenicinin belirlenmiş alıcılar kapsamında yer alması halinde, ilk aşamada tevkifat kapsamına girmeyen bu işin kısmen veya tamamen devredildiği alt yüklenicilerden tevkifat yapılır.

Örnek: Belirlenmiş kapsamına girmeyen (A) Ltd. Şti., bedeli 5.000.000-TL’nin altında olan yaptıracağı hizmet binası inşaatını (B) A.Ş.ne ihale etmiştir. (B), hisse senetleri BİST’te işlem gören bir şirkettir. (B), bu inşaatın su basmanı işini (C) firmasına yaptırmaktadır.  Bu durumda, (B)’nin (A)’ya düzenlediği faturada tevkifat uygulanmayacak, (C)’nin (B)’ye düzenlediği faturada ise tevkifat uygulanacaktır.

Alıcı ve ilk yüklenicinin belirlenmiş alıcılar kapsamında yer alması halinde, ilk safhada tevkifat söz konusu değildir. Ancak ilk yüklenicinin bu yapım işini belirlenmiş alıcılar kapsamında yer almayan alt yüklenicilere devretmesi halinde, kendisi tarafından tevkifat uygulanır.

Tevkifata tabi olan işlerin, KDVK hükümleri çerçevesinde vergiden müstesna olması halinde, işlem bedelleri üzerinden KDV hesaplanmayacağı için herhangi bir tevkifat da yapılmaz. Ancak, vergiden istisna olan işlerin alt yüklenicilere devredilmesi ve alt yüklenicilerin yaptığı işlemin KDV’den müstesna olmaması halinde, alt yüklenicilerin gerçekleştirdikleri işlemler üzerinden hesaplanan KDV, tevkifata tabi tutulur.

Örnek: Hisse senetleri BİST’de işlem gören (X) A.Ş.ye, işlettiği limanın genişletilmesi işi ile ilgili olarak KDVK m. 13/e kapsamında verilen inşaat taahhüt işlerinin, asıl yüklenici tarafından alt yüklenicilere devredilmesi halinde, alt yükleniciler ve daha alt yüklenicilerin ifa ettikleri inşaat taahhüt (yapım) işlerinde, belirlenmiş alıcılar kapsamında olmamaları kaydıyla, tevkifat uygulanır.

Mimarlık, mühendislik, etüt, plan, proje, harita (kadastral harita dâhil), kadastro, imar uygulama, her ölçekte imar planı hazırlama ve benzeri işlerin ilk yüklenici tarafından yapım işinin bir kısmı ile birlikte alt yüklenicilere devredilmesi halinde, alt yüklenici tarafından düzenlenen faturalarda tevkifat uygulanır. Yapım işlerinden ayrı ve bağımsız olarak mimarlık, mühendislik, etüt, plan, proje, harita (kadastral harita dâhil), kadastro, imar uygulama, her ölçekte imar planı hazırlama ve benzeri işlerin alt yükleniciye devredilmesi halinde bu bölüm kapsamında işlem tesis edilmez. Devredilen söz konusu işler için işi devredenin durumuna göre KDVGUT’nin I/C-2.1.3.2.2 bölümü kapsamında tevkifat uygulanır.

Bu bölümde belirtilen işlerin, yap-işlet-devret modeli çerçevesinde yaptırılması halinde de alt yüklenicilere devredilen işler bakımından yukarıda yapılan açıklamalar çerçevesinde işlem tesis edilir.

Bu bölüm kapsamındaki işlerde, 30/04/2006 (bu tarih dâhil) tarihinden önce ihalesi tamamlanmış işlere ilişkin faturalarda gösterilen KDV tutarı tevkifata tabi tutulmaz. (“ihale” ibaresi, yapım işlerinin yazılı bir sözleşmeye dayanarak yaptırılmasını ifade etmekle birlikte, herhangi bir ihale düzenlenmeden taraflar arasındaki sözleşme hükümleri uyarınca gerçekleştirilen yapım işlerini de kapsamaktadır.)

Bu kapsamda tevkifata tabi tutulmayacak yapım işlerinin yüklenicileri, 30/04/2006 (bu tarih dâhil) tarihinden önce alt yüklenicilere devrettikleri kısımlara ait KDV üzerinden tevkifat yapmazlar. Ancak, 30/04/2006 (bu tarih dâhil) tarihinden önce sözleşmesi imzalanan yapım işi yüklenicilerinin bu tarihten sonra alt yüklenicilere devrettikleri veya devredecekleri kısımlara ait KDV üzerinden ise tevkifat yapmaları gerekmektedir.

08/08/2011 tarihli ve KDVK-60/2011-1 sayılı KDV Sirküleri ile 21/06/2012 tarihli ve KDVK-63/2012-3 sayılı KDV Sirkülerinde, hakedişli işlerde tevkifat uygulamasına ilişkin açıklamalar yapılmıştır. Yapılan açıklamalar uyarınca; KDV uygulaması bakımından, taahhüde dayanan işlerde vergiyi doğuran olay, ihaleye ilişkin hakedişin ihale makamınca onaylandığı anda meydana gelmektedir. Öte yandan, hakediş belgesinin onaylanmasından önce bu işleme ait fatura veya benzeri belge düzenlenmesi halinde, fatura veya benzeri belgenin düzenlenmesi ile KDV bakımından vergiyi doğuran olayın meydana gelmektedir. Buna göre, hakedişli işlerdeki KDV tevkifatının hakedişin düzenlenmesine esas olan fatura tarihini kapsayan ayı geçmemek kaydıyla, hakedişin ihale makamınca onaylandığı tarih itibariyle beyan edilmesi gerekmektedir.

Konu hakkında verilmiş özelgeler aşağıda özetlenmiştir.

Özelge: Köylere hizmet götürme birliğine verilen ekskavatör hizmeti, ekskavatöre ilişkin bütün giderlerin (mazot, yağ, bakım, onarım, personel, vergi, sigorta, yedek parça gibi) firma tarafından karşılanması şartıyla, yapım işi olarak KDV tevkifatına tabi tutulacaktır[3].

Özelge: Deniz trafik yönetim sistemi kurulumu hizmeti, yapım işi olarak tevkifata tabidir[4].

Özelge: Hazır beton işi, inşaat taahhüt işi kapsamında “hizmet” niteliğinde bir işlem olduğundan tevkifat uygulamasına tabi bulunmaktadır[5].

Özelge: Güvenlik amaçlı IP kamera sisteminin kurulması işi (söz konusu iş için gerekli tüm cihaz ve malzemelerin sağlanması, altyapı kurulması, montaj, devreye alma, test ve kontrol işlemlerinin yapılması, dokümantasyon hazırlanması), yapım işi olarak KDV tevkifatına tabidir[6].

Özelge: Kent güvenlik yönetim sistemi üst yapı kurulum işi, yapım işi olarak tevkifata tabidir[7].

Özelge: Road-mix malzemesinin yerinden alınarak taşınması ve köy yollarına yama yapılması işi, yapım işi olarak KDV tevkifatına tabidir[8].

Özelge: Maden üretiminin yapılabilmesi için gerekli olan tünel delme ve patlatma, maden yeraltı havalandırma, aydınlatma, yer altı enerji nakil hattı kurulması, yer altı delici hava borularının döşenmesi, cevherin stoklanması, akaryakıt temini, ocaklara ulaşım, yol bakımı, stok sahasının düzenlenmesi, işçilerin ihtiyaçlarının karşılanması, gibi işler ile birlikte yapılan maden çıkartma işleri, yapım işleri kapsamında KDV tevkifatına tabidir[9].

Özelge: Bina mantolama ile kazan dairesinin borularının ve vanalarının yenilenmesi işleri, yapım işleri kapsamında tevkifata tabidir[10].

Özelge: Mıcır alımı ve nakliyesi işi, yapım işi olarak tevkifata tabidir[11].

Özelge: Fidan dikimi, tohum ekimi, bakım ve erozyon kontrol hizmeti, yapım işi olarak tevkifata tabidir[12].

Özelge: Sera montajı işi, yapım işi olarak tevkifata tabidir[13].

Özelge: Hidroelektrik santrali baraj inşaatı, yapım işi kapsamındadır[14].

Özelge: Firma tarafından TOKİ’ye taahhüt edilen altyapı yapım inşaatı işi kapsamında, firmaya alt yüklenici tarafından verilecek ocak malzemesinin yüklenmesi ve nakledilerek saha içinde uygun yere dökülmesi hizmeti, yapım işi olarak tevkifata tabi tutulacaktır[15].

Özelge: Firma ile … Belediyeler Birliği arasında imzalanan “Katı Atık Bertaraf Tesisi 1. Etap İnşaatı” işi sözleşmesi kapsamında, tesis inşaatları tamamlandıktan sonra tesiste kullanılmak üzere teslim edilecek iş makineleri ve ekipmanlarının “3 adet iş makinesi, 1 adet damperli kamyon, 1 adet arazöz, 3 adet çekici tır, 6 adet çöp nakil dorsesi, 1 adet sıkıştırıcı (kompaktör)” olarak belirlenmiş ve söz konusu sözleşme iş makineleri için ayrı bir bedel tespit edilmeksizin anahtar teslimi götürü bedel üzerinden akdedilmiştir.  Bu halde, yapım işi ile iş makinesi teslimleri ayrı ayrı tespit edilmediğinden; söz konusu işin yapım işi kapsamında değerlendirilmesi, bu işe ilişkin faturanın tek kalem halinde düzenlenmesi ve fatura bedelinin tamamı üzerinden tevkifat uygulanması gerekmektedir[16].

Özelge: Orman İşletme Müdürlüğüne taahhüt edilen erozyon kontrolü uygulama projesi sahasında arazi hazırlığı (galvanizli kafes tel ve galvanizli kafes tel eşik yapımı) işi, yapım işi kapsamında değerlendirilerek hizmet bedeli üzerinden hesaplanan KDV’nin tevkifata tabi tutulması gerekmektedir[17].

Özelge: Kaset tipi klima, işçilik ve montajı işi, yapım işi kapsamında kabul edilerek tevkifat uygulanması gerekmektedir[18].

Özelge: Belediyeler, tevkifat uygulayacak belirlenmiş alıcılar arasında yer almadığından, belediyelere karşı ifa edilen yapım işi tevkifata tabi tutulmayacaktır. Ancak, ilk yüklenicinin belirlenmiş alıcılar ayrımında yer alması halinde alt yüklenici olan firmaya devredilen işe ilişkin KDV tevkifatı uygulanması gerekmektedir[19]

Özelge: Yangın söndürme ekipmanlarının satış ve dağıtımı, teslim mahiyetindedir. Ancak yangın önleme ve söndürme sistemlerinin kurulması işi, yapım işi olarak KDV tevkifatına tabidir[20].

Özelge: Yapım işleri arasında sayılmayan montajlı veya montajsız arşiv rafı tesliminin KDV tevkifatına tabi tutulmaması gerekmektedir[21].

Özelge: Firma tarafından üniversiteye yapılacak doğalgaz teslimlerine ilişkin tahsil edilecek abone bağlantı bedeli işinin “yapım işleri ile bu işlere ilişkin mühendislik-mimarlık ve etüt-proje hizmetleri” kapsamında değerlendirilmesi mümkün olmadığından, KDV tevkifatı uygulanmayacaktır[22].

Özelge: Montaj dâhil oyun parkı teslimleri, mal teslimi niteliğinde olduğundan tevkifata tabi değildir[23].

Özelge: İmal edilen enerji depolama tankının teslimi, yapım işi olarak değerlendirilmeyeceğinden hesaplanan KDV’nin tevkifata tabi tutulması da söz konusu değildir[24].

Özelge: Jeneratör satış işlemi, mal teslimi niteliğinde olduğundan ve KDVGUT’de tevkifata tabi işlemler arasında sayılmadığından, hesaplanan KDV tevkifata tabi tutulmayacaktır[25].

2-KDV İadesi

Yapım işleri ile bu işlerle birlikte ifa edilen mühendislik-mimarlık ve etüt-proje hizmetleriyle ilgili 10.000-TL’yi aşmayan mahsuben iade talepleri vergi inceleme raporu, YMM raporu ve teminat aranılmaksızın yerine getirilir. 10.000-TL ve üzerindeki mahsuben iade talepleri vergi inceleme raporu veya YMM raporuna göre yerine getirilir. İadenin YMM raporu ile talep edilmesi ve bu iadenin 10.000-TL’yi aşan kısmı için teminat verilmesi halinde mükellefin iade talebi yerine getirilir ve teminat, YMM raporu sonucuna göre çözülür.

Yapım işleri ile bu işlerle birlikte ifa edilen mühendislik-mimarlık ve etüt-proje hizmetleriyle ilgili 10.000-TL’yi aşmayan nakden iade talepleri teminat, vergi inceleme raporu ve YMM raporu aranılmadan yerine getirilir. 10.000-TL ve üzerindeki nakden iade talepleri ise vergi inceleme raporu sonucuna göre veya YMM raporu ile yerine getirilir. 10.000-TL’yi aşan kısım için teminat verilmesi halinde teminat, vergi inceleme raporu sonucuna göre veya YMM raporu ile çözülür.

Dr. İsmail Pamuk – Yeminli Mali Müşavir

Barbaros Soylu – S.M. Mali Müşavir

08.03.2023

Yararlanılan Kaynaklar;

[1] Ancak bu durumun bir istisnasıyla karşılaşılmıştır. Kocaeli VDB Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü’nün 01/11/2012 tarihli ve B.07.1.GİB.4.41.15.01-KDV-2012/15-225 sayılı özelgesinde, hafriyat işinin, yapım işi olarak tevkifata tabi olduğu yönünde görüş verilmiştir. Buna karşılık konut yapı kooperatiflerine yapılan inşaat taahhüt işlerine ilişkin Ankara VDB Mükellef Hizmetleri KDV ve Diğer Vergiler Grup Müdürlüğü’nün 26/09/2017 tarihli ve 84974990-130[KDV.2/I/8/2016/20]-352150 sayılı özelgesi ile Edirne VDB Gelir Kanunları Grup Müdürlüğü’nün 21/06/2021 tarihli ve E-43735382-130[KDV:13-1]-19899 sayılı özelgesinde ise, tek başına yapılan hafriyat işlerinin, inşaat taahhüt işi kapsamına girmemesi nedeniyle genel oranda KDV’ye tabi olduğu, ancak hafriyat işi ile inşaat alanında tesviye işlerinin birlikte yapılması halinde bu işlerin inşaat taahhüt işi kapsamında değerlendirilmesi ve % 1 oranında KDV’ye tabi tutulması gerektiği belirtilmiştir.

[2] Samsun VDB Gelir Kanunları Grup Müdürlüğü’nün 03/06/2021 tarihli ve E-36062021-130[2021-KDV-ÖZE/27]-37017 sayılı özelgesi.

[3]  Giresun Valiliği Defterdarlık Gelir Müdürlüğü’nün 18/02/2016 tarihli ve 97677631-130[9-2014/1]-3 sayılı özelgesi.

[4] Ankara VDB Mükellef Hizmetleri KDV ve Diğer Vergiler Grup Müdürlüğü’nün 10/01/2012 tarihli ve B.07.1.GİB.4.06.17.01-KDV-1-2011-14009-03-42 sayılı özelgesi.

[5] Mersin VDB Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü’nün 24/02/2015 tarihli ve 18008620-130[ÖZG-2014-45]-6 sayılı özelgesi, Giresun Valiliği Defterdarlık Gelir Müdürlüğü’nün 11/03/2013 tarihli ve 97677631-043-10-8 sayılı özelgesi.

[6] İzmir VDB Mükellef Hizmetleri KDV ve Diğer Vergiler Grup Müdürlüğü’nün 28/09/2011 tarihli ve B.07.1.GİB.4.35.17.01-35-02-485 sayılı özelgesi.

[7] Zonguldak VDB Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü’nün 11/11/2011 tarihli ve B.07.1.GİB.4.67.15.01-2010-KDV-9-43 sayılı özelgesi.

[8] Aydın VDB Vergi ve Anlaşmalar Uygulama Müdürlüğü’nün 07/11/2013 tarihli ve 79690095-130-14 sayılı özelgesi.

[9] İstanbul VDB Mükellef Hizmetleri KDV Grup Müdürlüğü’nün 27/08/2011 tarihli ve B.07.1.GİB.4.34.17.01-KDV.9-1446 sayılı özelgesi.

[10] Ankara VDB Mükellef Hizmetleri KDV ve Diğer Vergiler Grup Müdürlüğü’nün 26/10/2011 tarihli ve B.07.1.GİB.4.06.17.01-KDV-1-2010-14010-06-934 sayılı özelgesi.

[11] Şanlıurfa VDB Vergi ve Anlaşmalar Uygulama Müdürlüğü’nün 25/02/2013 tarihli ve 64958909-015-8 sayılı özelgesi.

[12] Çankırı Valiliği Defterdarlık Gelir Müdürlüğü’nün 21/02/2013 tarihli ve 19208162-KDVK-1-7 sayılı özelgesi.

[13] Antalya VDB Mükellef Hizmetleri Gelir Grup Müdürlüğü’nün 26/08/2011 tarihli ve B.07.1.GİB.4.07.16.02-KDV.ÖZG.2010.115-271 sayılı özelgesi.

[14] İstanbul VDB Mükellef Hizmetleri KDV Grup Müdürlüğü’nün 23/11/2011 tarihli ve B.07.1.GİB.4.34.17.01-KDV.9-2085 sayılı özelgesi.

[15] Gaziantep VDB Vergi ve Anlaşmalar Uygulama Müdürlüğü’nün 03/03/2015 tarihli ve 16700543-130-13 sayılı özelgesi.

[16] Ankara VDB Mükellef Hizmetleri Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü’nün 15/05/2013 tarihli ve 38418978-120[42-12/23]-448 sayılı özelgesi.

[17] Kars Valiliği Defterdarlık Gelir Müdürlüğü’nün 29/07/2016 tarihli ve 12977333-120.01.02.11[0015-1]-2 sayılı özelgesi.

[18] Çanakkale Valiliği Defterdarlık Gelir Müdürlüğü’nün 14/08/2020 tarihli ve 47423198-130[9-2020/3]-E.27429 sayılı özelgesi.

[19] Samsun VDB Gelir Kanunları Grup Müdürlüğü’nün 03/06/2021 tarihli ve E-36062021-130[2021-KDV-ÖZE/27]-37017 sayılı özelgesi.

[20] İstanbul VDB Mükellef Hizmetleri KDV Grup Müdürlüğü’nün 02/09/2013 tarihli ve 39044742-KDV.9-1405 sayılı özelgesi.

[21] Kayseri VDB Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü’nün 23/12/2011 tarihli ve B.07.1.GİB.4.38.15.01-KDV-20-918-145 sayılı özelgesi.

[22] İstanbul VDB Mükellef Hizmetleri KDV Grup Müdürlüğü’nün 08/09/2011 tarihli ve B.07.1.GİB.4.34.17.01-KDV.9-1520 sayılı özelgesi.

[23] İzmir VDB Mükellef Hizmetleri KDV ve Diğer Vergiler Grup Müdürlüğü’nün 19/12/2012 tarihli ve 21152195-130-1037 sayılı özelgesi.

[24] İstanbul VDB Mükellef Hizmetleri KDV Grup Müdürlüğü’nün 05/09/2011 tarihli ve B.07.1.GİB.4.34.17.01-KDV.9-1467 sayılı özelgesi.

[25] Van Valiliği Defterdarlık Gelir Müdürlüğü’nün 15/05/2014 tarihli ve 60757842-Kısmi Tevkifat-10 sayılı özelgesi.

Comments are closed.