Dogecoin’de her şey şaka gibi / Abdurrahman Yıldırım

Kripto varlık piyasası en spekülatif, getirisi en yüksek, riski de en yüksek piyasa. Toplamı 2.4 trilyon doları buldu.

En spekülatif piyasanın, en spekülatif varlığı veya parası ise Dogecoin. 72 milyar dolarlık değerle 4. büyük kripto varlık oldu. Dogecoin son bir ayda yüzde 780, yıl sonuna göre yüzde 15.579 ve son bir yılda yüzde 20.685 arttı. Artış oranı kripto varlıklar arasında en yüksek olanı. 4 ayı aşkın zamanda yüzde 15 bin artış karşısında artık spekülasyonun bile tanımını veya adını değiştirmek gerekiyor.

Bitcoin’e ve diğer kripto paralara tepki olarak 2013 yılında çıkarılan Dogecoin’in yaratıcısı kripto varlığını satarak ikinci el Honda Civic marka otomobil almıştı. Bugünleri hiç tahmin edememişti. Çünkü piyasaların büyükleri bu varlığın yürütülmesi konusunda karar kıldılar. Şaka olsun diye çıkarılan bir kripto varlık en spekülatif, en çok kazandıran ve en tehlikeli varlık haline geldi. Bütün bu gelişmeler de geçen aralık ayından bu yana gerçekleşti.

BALINALARIN ŞOK SATIŞI

-Bu kripto varlığın performansında önemli katkıları olan Tesla’nın CEO’su Elon Musk ABD’de katıldığı bir televizyon programında ise bu kez şaşırttı ve Dogecoin yatırımcılarını hayal kırıklığına uğrattı. Musk’ın televizyon programına katılıp Dogecoin ile ilgili konuşacağını belirten Twitter paylaşımı sonrasında alım yapan yatırımcıların etkisiyle Dogecoin’in fiyatı rekor düzeye yükseldi.

-Şova katılan annesi Maye Musk ise “Anneler Günü hediyen umarım Dogecoin değildir” derken, Elon Musk “Evet, öyle” diye karşılık verdi. Daha önceki açıklamalarıyla Dogecoin’de hızlı yükseliş yaratan Musk’ın canlandırdığı karakter, şovun sunucularından birinin ‘Dogecoin dolandırıcılıktır’ sözüne katıldığını da işaret etti.

-Hayal kırıklığı yaşayan Dogecoin yatırımcıları bir de piyasanın büyüklerini tanımlayan “balinaların” şok satışları ile karşılaştılar. Musk’ın programa katılması öncesinde 73.15 senti görerek rekor kıran Dogecoin, program bitiminde 51.49 sente inerek yüzde 30’a varan şok bir düşüş kaydetti.

-Satış pazar günü de sürdü. 45.66 sente kadar inen fiyata göre Dogecoin iki günlük düşüşü yüzde 38’i buldu.

ELON MUSK’IN U DÖNÜŞÜ

-Musk daha önceki sosyal medya mesajlarında kripto varlıkları destekleyerek fiyatları yükseltici etki yaptı. Bu kez de herkes ondan Dogecoin’i destekleyen açıklama ve yorumlar beklerken, o tersini yaptı. Dogecoin’de U dönüşü yaptı.

-Neden acaba? Kar realizasyonu zamanının geldiğini kestirdiği için mi? Balinaların satışını öğrendiğinden mi? Belki daha önemli bir neden spekülasyonun sonuna gelindiğini kestirmesinden olabilir. Çünkü Musk, cuma günü de uyarıcı nitelikte açıklama yapmış ve “Kripto paralar gelecek vadediyor ama dikkatli bir şekilde yatırım yapılmalı” demişti.

-Acaba Elon Musk kripto paraların sözcülüğünü yapmayı bıraktı mı? Ya da bundan sonraki mesajlarında sadece övgü değil, uyarıcı tarafı da olacak mı?

-Sanki U dönüşüyle Musk en azından Dogecoin’de trenden inme zamanı geldiğinin işaretini veriyor. Balona en çok üfleyen kişi olarak şimdi uyarı yaparak spekülasyon patladığında nihai faturanın üzerine kalmamasına çalışıyor. Dogecoin’de yaşananlar gerçekten şaka gibi.

-Dogecoin’de akıl almaz primler ve son yaşananlar kripto piyasasının iyi bir örneği. Kazanç çok büyük, risk de çok büyük. Yarım saatte piyasa işlemleri sonucu varlığın üçte birini kaybetmek pekala mümkün.

DÜZENLEME YAPMA GÜÇ İSTER

-Dünyada kripto piyasanın toplam büyüklüğü 2.4 trilyon dolara vardı. Hem çok büyüdü, hem de büyüklüğünün ötesinde bir güce sahip gibi. Arkada güçlü bir sosyal medya desteği var.

-Bu da kripto piyasası için yapılabilecek düzenlemelerde önemli bir zorluk oluşturuyor. Düzenlemeyi kim veya kimler yapacaksa arı kovanına çomak sokacaklar. Arılar tarafından fena halde sokulacaklar.

-Yoksa kamusal yöneticilerin kripto varlıklar hakkında iyi düşünceleri yok. ABD Hazine Bakanı Yellen’in görüşlerini biliyoruz. Son olarak İngiltere Merkez Bankası Başkanı Andrew Bailey bir açıklama yaptı: “Eğer tüm paranızı kaybetmeye hazırsanız kripto paralara yatırın. Benim için kripto ve para yan yana gelmeyecek iki kelime. Bu kripto paraların gerçek bir değeri bulunmuyor.”

-Bu konuya bir örnek de Türkiye’den var. Kripto varlık platformu Thodex’in sahibi Faruk Fatih Özer’in 2 milyar dolarla yurt dışına kaçması, yatırımcıların paralarının tümünü kaybedebileceklerinin bir örneği.

Abdurrahman Yıldırım – 10.05.2021

haberturk.com

About Author

Comments are closed.