ÖZELGE: Fesih ihbarnamelerinde damga vergisi ve noter harcı

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

GAZİANTEP VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Vergi ve Anlaşmalar Uygulama Müdürlüğü

Sayı

:

16700543-155[17-515-210]-47478

31.08.2020

Konu

:

Fesih ihbarnamelerinde damga vergisi ve noter harcı

İlgi

:

27.09.2017 tarihli özelge talep formunuz.

İlgide kayıtlı özelge talep formunuz ile 27/9/2017 tarih ve … sayılı yazınızın incelenmesinden, Noterliğinizce tanzim edilen 27/9/2017 tarih ve … yevmiye numaralı ihbarnamede, daha önce noterde tanzim edilen ve 2.500 TL değer içeren taşıma sözleşmesinin taraflarından birinin, anılan sözleşmeyi tek taraflı olarak fesh etmek istediğine dair arzusunu diğer tarafa ihbaren bildirdiğini, diğer bir deyimle fesih ihbarında bulunduğunu belirterek, söz konusu ihbarnamenin fesihname mi yoksa tek taraflı bir ihbarname mi olduğu hususu da değerlendirilerek, söz konusu kağıttan ne şekilde damga vergisi ve noter harcı alınacağı hususunda görüş talep edildiği anlaşılmıştır.

488 sayılı Damga Vergisi Kanununun 1 inci maddesinde, bu Kanuna ekli (1) sayılı tabloda yazılı kağıtların damga vergisine tabi olduğu, bu Kanundaki kağıtlar teriminin yazılıp imzalanmak veya imza yerine geçen bir işaret konmak suretiyle düzenlenen ve herhangi bir hususu ispat veya belli etmek için ibraz edilebilecek olan belgeler ile elektronik imza kullanılmak suretiyle manyetik ortamda ve elektronik veri şeklinde oluşturulan belgeleri ifade ettiği; 2 nci maddesinde, vergiye tabi kâğıtlar mahiyetinde bulunan veya onların yerini alan mektup ve şerhlerle, bu kâğıtların hükümlerinin yenilenmesine, uzatılmasına, değiştirilmesine, devrine veya bozulmasına ilişkin mektup ve şerhlerin de damga vergisine tabi olduğu; 4 üncü maddesinde, bir kağıdın tabi olacağı verginin tayini için o kağıdın mahiyetine bakılacağı ve buna göre tabloda yazılı vergisinin bulunacağı, kağıtların mahiyetlerinin tayininde, şekli kanunlarda belirtilmiş olanlarda kanunlardaki adlarına, belirtilmemiş olanlarda üzerlerindeki yazının tazammun ettiği hüküm ve manaya bakılacağı, mahiyeti tayin edilmek istenen kağıt üzerinde başka bir kağıda atıf yapılmışsa, atıf yapılan kağıdın hükümlerine nazaran iktisap ettiği mahiyete göre vergi alınacağı hükümleri yer almaktadır.

Anılan Kanuna ekli (1) sayılı tablonun “I. Akitlerle ilgili kâğıtlar” başlıklı bölümünün A/5 fıkrasında, fesihnamelerin (belli parayı ihtiva eden bir kağıda taalluk edenler dahil) nispi damga vergisine tabi olduğu hükme bağlanmıştır.

Öte yandan, 492 sayılı Harçlar Kanununun 38 inci maddesinin birinci fıkrasında, “Noter işlemlerinden bu kanuna bağlı (2) sayılı tarifede yazılı olanları noter harçlarına tabidir.” hükmüne, 41 inci maddesinde, “Noter harçları (2) sayılı tarifede yazılı işlemlerden değer veya ağırlık ölçüsüne göre nispi, işlemin nevi ve mahiyetine göre maktu esas üzerinden alınır.” hükmüne, 42 nci maddesinde ise “Değer veya ağırlık ölçüsüne göre harca tabi işlemlerde (2) sayılı tarifede yazılı değer veya ağırlık esastır.” hükmüne yer verilmiştir.

492 sayılı Kanuna bağlı (2) sayılı tarifenin “I- Değer veya ağırlık üzerinden alınan nispi harçlar” başlıklı bölümünün 1 inci maddesinde, muayyen bir meblağı ihtiva eden her nevi senet, mukavelename ve kağıtlardan beher imza için nispi harç alınacağı; “II- Maktu harçlar” başlıklı bölümünün “Mukavele feshi harcı” başlıklı 10 uncu maddesinde de, değeri belli bir borç veya bir taahhüdün ikrarını tazammun etmeyen mukavelelerin feshinde beher imza için maktu harç alınacağı hükme bağlanmıştır.

Özelge talep formu ekinde bulunan 19/9/2017 tarihli “Taşıt Kira (Taşıma) Sözleşmesi”nin incelenmesinden, sözleşmenin … Turizm Seyahat Taşımacılık San. ve Tic. Ltd. Şti ile Orhan … arasında düzenlendiği, tarafların tek taraflı olarak sözleşmeyi feshetme hakkının olduğu, taraflardan birinin usulüne uygun bir fesih ihbarnamesi ile sözleşmenin bitim tarihinden önce sözleşmeyi feshedebileceğinin sözleşmede belirtildiği, 27/9/2017 tarihli “İhbarname” başlıklı kağıdın incelenmesinden ise, 19/9/2017 tarihli sözleşmeye atıf yapılarak ihbar edenin (… Turizm Seyahat Taşımacılık San. ve Tic. Ltd. Şti.) sözleşmeyi tek taraflı olarak feshettiği, bugünden itibaren hükümsüz olduğunu ve kendisini bağlamayacağını ihbaren bildirdiğine ilişkin belirlemelere yer verildiği ve ihbar eden şirket tarafından imzalandığı anlaşılmaktadır.

Buna göre, daha önce düzenlenmiş bir sözleşmede yer alan açık hükme istinaden tek taraflı irade beyanıyla sözleşmenin sonlandırıldığının bildirilmesine ilişkin olarak düzenlenen ve mahiyeti itibarıyla fesihname olduğu anlaşılan söz konusu “İhbarname” başlıklı kağıdın, Damga Vergisi Kanununa ekli (1) sayılı tablonun I/A-5 fıkrası uyarınca damga vergisine, Harçlar Kanununa bağlı (2) sayılı tarifenin I/1 inci maddesine göre harca tabi tutulması gerekmektedir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.

About Author

Comments are closed.