Mahkeme Kararıyla Yaşını Büyüten Emekli Olabilir Mi? / Resul Kurt

Okurumuz C.Ö., “Resul Bey Merhaba, normal şartlarda 1970 doğumluyum. Ancak zamanın şartlarından dolayı nüfusa 10.01.1973 tarihinde kayıt edilmişim. BAĞ-KUR’a başlama tarihim 1988 tarihinden öncedir. Fakat BAĞ-KUR beni doğum tarihim olan 10.01.1988 tarihi itibari ile kayıt altında almıştır. 14.04.1988 tarihinde mahkeme kararı ile asıl doğum tarihim olan 1970 yılını nüfusta düzeltmiş bulunmaktayım. 7 sene evvel bütün primlerimi yatırarak 9.021 BAĞKUR günüm vardır. Bu 7 sene içerisinde SGK müdürlüğüne 3 defa ‘Ne Zaman Emekli Olabilirim’ dilekçemi verdim ve bana her defasında 10.01.2020 tarihinde emekli olabileceğim yazısı tarafıma iletildi. Ben de 13.01.2020 tarihinde SGK müdürlüğüne emeklilik için dilekçemi verdim ve bana ‘Yaş düzeltmem BAĞ-KUR kaydımdan sonra ki tarihte olduğundan EMEKLİ OLAMAYACAĞIMI ve 3 sene ileri tarihe emeklilik günü atmışlardır.’

Sözlü konuşmamda bu durumun kanunda yazdığını söylüyorlar. Psikolojik olarak çok zor durumdayım. Hangi Kanun Hangi maddede bu durum belirtilmiş. Bana yardımcı olabilirseniz çok sevinir ve her daim duacınız olurum.” diyor.

Bir sigortalının emekli olabilmesi için işe giriş tarihine göre belirlenen yaş, sigortalılık süresi, prim gün sayısı şartlarını sağlaması gerekmektedir. 4/a yani SSK sigortalılarının emekli olabilecekleri yaş, ilk sigortalılık tarihine göre hesaplanmaktadır. Bağ-Kur sigortalıları içinse yaş şartı 1.6.2002 tarihinde kadınların 20 yılı (7200 gün) ve erkeklerin 25 yılı (9000 gün) doldurmasına kalan süreye göre belirlenmektedir.

1999 yılında emeklilikte kademeli yaş şartının getirilmesiyle birlikte emeklilik için başvurulan yollardan birisi de mahkeme kararıyla yaşını büyütmek oldu.

Ülkemizde özellikle kırsal bölgelerde çocukların nüfusa kaydı için birkaç yıl gecikildiği bilinen bir gerçektir. İşte bu şekilde nüfusta küçük yazılanların büyük bölümü mahkeme kararıyla yaş düzeltmesi emekliliği etkileyecek mi sorusuna cevap arıyor.

5510 sayılı Kanunun 57 nci maddesine göre;

Malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortalarına ilişkin yaş ile ilgili hükümlerin uygulanmasında, sigortalıların ve hak sahibi çocuklarının ilk defa malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortalarına tâbi olduğu tarihte, nüfus kütüğünde kayıtlı bulunan doğum tarihleri, sigortalının bu Kanuna göre ilk defa çalışmaya başladığı tarihten sonra doğan çocuklarının ise nüfus kütüğüne ilk olarak yazılan doğum tarihleri esas alınacaktır.

Nüfus kayıtlarında doğum ay ve günleri yazılı olmayanlar 1 Temmuz’da, doğum ayı yazılı olup da günü yazılı olmayanlar o ayın birinde doğmuş sayılır

SGK’nın 2011/58 sayılı Genelgesine göre; ilk defa malullük, yaşlılık ve ölüm sigortalarına tabi oldukları tarihte, nüfus kütüğünde kayıtlı bulunan doğum tarihlerinin esas alınacağı düzenlenmiştir.

Hem sosyal güvenlik reformu öncesinde ve hem de sosyal güvenlik reformu sonrasında yer alan mevzuata göre, ilk defa sigortalı olarak çalışmaya başlanan tarihte nüfus kaydındaki doğum tarihiniz emeklilik açısından geçerli olacaktır.

Sigortalı olarak ilk defa çalışmaya başladıktan sonra mahkeme kararı ile yapılan yaş düzeltmeleri emeklilik işlemlerinde geçerli kabul edilmemektedir.

Sonuç olarak sigortalı olunan tarihten önce yapılan yaş büyütmeleri emeklilik açısından kabul edilmektedir. Sigortalı işe giriş tarihinden sonra yapılmış olan yaş düzeltme kararları SGK’dan emeklilik için dikkate alınmamaktadır.

Dolayısıyla okurumuzun ilk defa sigortalı olduğu tarihteki “10.01.1973 olan doğum tarihi” emeklilik işlemlerinde esas alınacaktır.

(Star Gazetesi | 04.02.2020)

About Author

Comments are closed.