Çalışan öğrencilerin ölüm aylığı kesilmez / Okan Güray Bülbül

Geçen yıl yapılan değişiklikle artık öğrenciyken çalışan gençler; hem çalışıp, hem ölüm aylığı alabiliyor. Yani öğrenciyken üniversitedeki geçici işlerde veya part-time çalışan bir öğrencinin ölüm aylığı kesilmiyor.

Üniversite yerleştirme sonuçları açıklandı. Süreç tamamlandığında Kredi Yurtlar Kurumu’nun öğrenim kredisi ve bursuna başvurular başlayacak. Öğrencilerin akıllarında burs ve kredilerle, ölüm aylığı alınabilir mi sorusu var. Ayrıca gençler, ‘çalışırsam veya okulum uzarsa ölüm aylığım kesilir mi?’ gibi soruların cevaplarını arıyor. Sigortalının ölümü halinde geride kalan eş ve çocuklara ölüm aylığı bağlanır.

HANGİ DURUMLARDA ALIR?

Geride kalan çocuklara aylık bağlanmasında çalışmamak ve emekli olmamak ana şart. Kız çocuklarda evli olmamak aylık almaya yeterliyken; erkek çocuklarda 18 yaşını, liseye devam ediyorsa 20 yaşını, yükseköğrenim görüyorsa 25 yaşını aşmama şartı var. Üniversiteyi kazanmış erkek çocukları, 25 yaşını aşmamaları şartıyla ölüm aylığı almaya devam edebilir. Erkek çocuk 25 yaşını geçtiğinde, üniversiteye devam etse bile aylığı kesilir. Kazandığı üniversitede herhangi bir nedenle kaydını dondurmak zorunda kalan erkek öğrencilerin, bir dönem kayıt dondurmaları ve bir sonraki dönemde kayıt yaptırmaları halinde, kayıt dondurdukları dönem içerisinde de ölüm aylığını almaları mümkün.

DÜZENLEME GEÇEN YIL YAPILDI

Geride kalan çocuklara ölüm aylığı bağlanabilmesi için genel şart, çocukların çalışmaması ve emekli olmamasıdır. Diğer yandan geçen yıl yapılan değişiklikle öğrenciyken çalışan çocuklar, hem çalışıp, hem ölüm aylığı alabiliyor. Dolayısıyla liseye devam ettiği için 20 yaşına kadar, üniversiteye devam ettiği için 25 yaşına kadar ölüm aylığı alan bir genç, bu süreler içerisinde çalışırsa, ölüm aylığı kesilmez. Yani öğrenciyken üniversite bünyesindeki geçici işlerde veya part-time çalışan bir öğrencinin ölüm aylığı kesilmiyor. Yani ölüm aylığı alan öğrenciler, üniversitelerin kendi bünyesinde kütüphane, spor salonu gibi yerlerdeki işlerde çalışabilecekleri gibi, üniversite dışındaki işlerde de çalışabilir ve bu işlerde çalıştıkları için ölüm aylıkları kesilmez.

İki yıl sağlık hizmetlerinden yararlanabilir

Üniversiteyi kazanıp kayıt telaşı yaşayan öğrencilerin yanında, bu yıl herhangi bir üniversiteye yerleşemeyen gençlerimiz de var. Bu durumdaki gençlerimiz bu yıl daha fazla çalışarak sınavda başarılı olacaklardır. Bu gençlerimizin iki yıl boyunca sağlık sigortası primi ödemeden sağlık hizmetlerinden yararlanma hakkı var. Liseden 14 Haziran’da mezun olmuş ve üniversiteye devam edemeyen bir gence bu muafiyet 15 Haziran tarihine kadar tanınıyor. Bu gencin kendisi adına prim borcu bulunsa bile bu tarihe kadar sağlık hizmetlerinden yararlanabiliyor.

KYK bursu alması engel değil

Kredi Yurtlar Kurumu’nun burs ve kredi başvuruları da yakında başlayacak. Ölüm aylığı alan öğrenciler, kredi ve burs başvurusunda bulunabilir. Öğrencilerin Kredi Yurtlar Kurumu burs ve kredileriyle ölüm aylıklarını birlikte almalarının önünde herhangi bir engel bulunmuyor. Bu nedenle ölüm aylığı almakta olan öğrenciler gönül rahatlığıyla burs ve krediye başvurabilir.

Akşam I 01.09.2019

About Author

Comments are closed.