15 Yıl 3 Bin 600 Günle Tazminat Alan Tekrar Çalışabilir / Okan Güray Bülbül

Çalışanların 15 yıl 3600 günle kıdem tazminatını almasında püf noktaları bulunuyor. Daha önce tazminat alıp başka işyerinde çalışanlar için davalar açılırken, Yargıtay bu alanda da son noktayı koyup izin verdi.

15 yıl sigortalılık süresi ve 3.600 prim günü şartlarını dolduran kişiler, işlerinden istifa ederek kıdem tazminatı alabiliyorlar. Ancak bu hak kullanılırken dikkat edilmesi gereken noktalar var. Öncelikle bu hakkın kimler için geçerli olduğu çok önemli. Diğer yandan Yargıtay kararları bu hakkı yanlış kullanan işçilerin mağdur olabileceğini ortaya koyuyor. İlk kez 8 Eylül 1999 tarihi ve öncesinde sigortalı olmuş kişiler 15 yıl sigortalılık süresi ve 3.600 gün ödenmiş primle kıdem tazminatlarını alıp işlerinden ayrılabilirler.

SİGORTA TARİHİ ÖNEMLİ

Bu kişilere kıdem tazminatı ödenmesinin nedeni emeklilik için yaş dışındaki diğer şartları doldurmuş olmalarıdır. Ancak bu şekilde kıdem tazminatı almak için gerekli koşullar farklılık taşıyor. Örneğin 9 Eylül 1999’da ilk kez sigortalı olmuş bir kişinin emeklilik için yaş dışındaki şartları tamamlaması nedeniyle kıdem tazminatı alabilmesi için 4.500 prim günü ve 25 yıl sigortalılık süresini tamamlaması gerekmektedir.

SGK’YA BAŞVURU ŞART

15 yıl, 3.600 günle kıdem tazminatı almak için kişiler bu durumlarını tespit eden yazıyı bağlı oldukları SGK il veya ilçe müdürlüklerinden alıp işverene verdikleri takdirde işveren kıdem tazminatı ödemek zorundadır. SGK kontrolleri yaparak “kıdem tazminatı alabilir” yazısı vermektedir. İşverenin bu yazıyı kabul etmemesi veya kıdem tazminatı ödememesi mümkün değildir.

Yargıtay ‘tekrar çalışabilir’ dedi

15 yıl 3.600 günle kıdem tazminatı alan bir işçinin çok kısa bir süre sonra yeniden çalışmaya başlaması halinde mahkemeler bu durumun “hakkın kötüye kullanılması” olarak değerlendirilebileceği yönünde kararlar verebiliyorlardı. Açılan bu tür davada Yargıtay açıkça, bu durumdaki işçilerin yeniden çalışmaya başlamasının “hakkın kötüye kullanılması” olmadığı yönünde karar verdi. Bu karar sonrası 15 yıl 3.600 günle kıdem tazminatı alan kişilerin yeniden çalışmaya başlamalarının önünde bir engel kalmamış oldu.

Özel şartlara dikkat edilmeli

Yargıtay’ın konuyla ilgili verdiği kararlara genel olarak bakıldığında işçilerin 15 yıl, 3.600 günle kıdem tazminatı haklarını kullanırken aşağıdaki hususlara dikkat etmesi gerektiği görülmektedir:

1- Önce SGK’dan yazı alınacak.

2- SGK’dan yazı almadan istifa edilmeyecek.

3- 15 yıl, 3.600 günle istifa edildiği mutlaka vurgulanacak, kayıt altına alınacak.

4- İstifa tarihinden önce başka bir şirketle iş sözleşmesi imzalanmayacak, iş görüşmesi yapılmayacak.

5- İstifa etmeden önce başka bir şirkete çalışılan şirkete dair bilgiler iletilmeyecek, dürüstlüğe aykırı davranışlarda bulunulmayacak.

İşveren daha önce dava açabiliyordu

15 yıl, 3.600 gün nedeniyle işçiye ödenen kıdem tazminatının gerekçesi işçinin emeklilik için gerekli yaş dışındaki şartları sağlaması sonrası yaş şartını çalışmadan bekleyecek olmasıdır. Bu durumdaki kişiler kısa bir süre sonra yeniden çalışmaya başladıklarında tazminatı ödeyen işveren bu kişiler hakkında “hakkın kötüye kullanıldığı” iddiası ile dava açıp tazminat istiyordu. Yargı bunlara açıklık getirdi.

Akşam Gazetesi | 18.12.2018

About Author

Comments are closed.