İşveren fesih nedenini dava aşamasında değiştiremez / Devrim AVCI

SORU: Merhaba, esaslı değişikliğe binaen fesih yapmam lazımken, devamsızlıktan dolayı iş sözleşmem fesih oldu ve dava şirket lehine ilerliyor.

– 7 yılı tamamladığım işimde, istemediğim halde tarafıma birim değişikliği yapılmak istendi;
– 12 Ocak’ta tarafıma görev değişikliği formu verildi, hafta sonu varolan işten vardiyalı sisteme geçiş işlemini kabul etmediğimi beyan ettim. Eski görevime iade isteğimin kabul edilmediğini, işlerimin yeni gelen birine verildiğini ve tarafıma sözel fesih gerçekleştirildiğine dair o gün içinde ihtarı çektim. 17 Ocak’ta yeni vardiyalı görev yerimin adı yazılarak devamsızlık yapıldığı tarafıma ihtar gönderildi ve 26 Ocak’ta da fesih ihtarnamesi gönderildi.
– Hakim duruşmada karşı tarafın devamsızlık feshine binaen tanıkları dinletecek. Benim görevlerimi alan kişi mail yoluyla irtibat kurduğum ve bulunduğum birim katında herkes şahit; ama ben kişileri tanık göstermeden, hakime başka ispat yolum olabilir mi? Mesela görev birimimin 4 Ocak’ta değiştirildiğine dair ekran görüntüsü? 14 gün yıllık iznimin olduğuna dair belge gibi?

Tarafıma bir bilgilendirme olur da sağlarsanız çok müteşekkir kalacağım. İyi günler dilerim.

CEVAP: İyi günler. İşveren, sizin iş sözleşmenizi devamsızlık nedeni ile feshetmiş ise, bu fesih nedeni ile bağlıdır. İş Kanunu’nun 19. maddesi gereğince, işveren iş güvencesi kapsamındaki işçilerinin iş akitlerini feshederken fesih sebebini açık ve kesin bir şekilde yazılı olarak bildirmelidir. Yani, iş sözleşmesini devamsızlık nedeni ile fesheden işveren, dava aşamasında bu sebebi değiştiremez veya işçi, başka bir gerekçe ile sözleşmenin feshedildiğini belirtmiş ise, buna göre savunmasını değiştiremez.

Bu açıdan, sorunuzda da belirttiğiniz üzere, siz, işverenin fesih tarihi olan 26 Ocak tarihinden önce, kendisine, işyerindeki çalışma koşullarınızda yapılan esaslı değişikliği kabul etmediğinizi belirten bir ihtarnameyi 12 Ocak tarihinde göndermiş bulunmaktasınız. Bu durumda, İş Kanunu’nun 22. maddesi gereğince yazılı olarak bu değişiklik koşullarını kabul etmediğinizi yazılı bir şekilde bildirmiş olmaktasınız. Dolayısıyla, işveren, dava aşamasında bu durumda sizin çalışma koşullarının değişikliği ile ilgili bir savunma yapamaz veya buna ilişkin bir genişletme de yapamaz. Davanızda, tanık dışındaki delillere de elbette dayanabilirsiniz. Özellikle sorunuzda bahsettiğiniz, görev biriminizin değiştiği 4 Ocak tarihli belge lehinize önemli bir belgedir. Hukuk Muhakemeleri Kanunu 318. madde “Taraflar dilekçeleri ile birlikte, tüm delillerini açıkça ve hangi vakıanın delili olduğunu da belirterek bildirmek; ellerinde bulunan delillerini dilekçelerine eklemek ve başka yerlerden getirilecek belge ve dosyalar için de bunların bulunabilmesini sağlayan bilgilere dilekçelerinde yer vermek zorundadır” kapsamında bu belgeyi mahkemeye sunabilirsiniz.

Devrim Avcı

Evrensel Gazetesi – 27.07.2018

About Author

Comments are closed.