İşçiyi Başka İle Gönderen İşveren Tazminat Öder / Okan Güray BÜLBÜL

İşverenin işçiyi başka bir ile çalışmaya göndermesi ‘esaslı değişiklik’ sayılıyor. İşçinin bunu kabul etmemesi halinde işveren eski koşullarda çalıştırmaya devam etmek zorunda. Aksi halde işçiyi tazminatıyla çıkarabilir.

4 SORU 4 CEVAP

1- Soru: Ankara’da çalışıyorum. İşveren beni Çankırı’daki şubeye göndermek istiyor. Gitmezsem tazminat alabilir miyim?

Cevap: İşverenin işçiyi başka bir ildeki işyerine çalışmak üzere göndermesi çalışma koşullarında esaslı değişiklik oluşturan bir durumdur. İş sözleşmesinde bu yönde bir madde bulunması halinde dahi işverenin bu yönde bir değişikliği yapması için işçiden onay alması gerekmektedir. Aksi takdirde bu değişikliğin yapılması mümkün değildir. İşçi bu yönde madde içeren iş sözleşmesini imzalamış olsa bile bu değişikliğe rıza göstermek zorunda değildir. Önemli olan işçinin zarara uğrayıp uğramadığıdır. İşçinin bunu kabul etmemesi halinde işveren eski koşullarda çalıştırmaya devam etmek zorundadır.

‘ZARARA UĞRAMA’ KOŞULU

İşçiyi bu durumda çalıştırmaya devam etmek istemeyen işveren işçiyi ancak tazminat ödeyerek işten çıkarabilir. Sizin durumunuzda değişiklik nedeniyle zarara uğruyorsanız Çankırı’ya gitmeyip Ankara’da çalışmaya devam edebilirsiniz. Bu durumda işvereninin sizi ancak tazminat ödeyerek işten çıkarması gerekecektir.

2- Engelli aylığını değerlendirin

Soru: İşe başlamadan yüzde 40 raporluydum, hipofizer hastasıyım. 2010’da yüzde 60 heyet raporu verildi. Sonra yeni bir yasa; ‘Bir işyerinde çalışırken işgücü yüzde 60’a ulaşan yani 3/2 sini çalışamaz durumda bulunan kişi, malul sayılır’ hükmü getirdi. 2010’da bu hüküm kalktı. Yargıtay aleyhime karar verdi. Davayla malullük aylığı alabilir miyim? (Cemal Çağlar)

Cevap: Malullük aylığı bağlanması için kişinin çalışma gücünün yüzde 60’ını çalışmaya başladıktan sonra kaybetmiş olması şart. Sizin de malullük aylığı almanız mümkün olmaz. Kolaylaştırılmış emeklilikten veya raporla engelli emekliliğinden faydalanabilirsiniz.

3- Memur olarak emeklilik mümkün

Soru: 10 yıl devlette öğretmenlik yaptım istifa ettim. Prim yatırıp emekli olabilir miyim?

Cevap: En az 10 yıl memurluk yapmış, daha sonra memurluktan istifa etmiş bir kişi SGK’ya başvurarak keseneklerini ve kurum karşılıklarını kendisi ödeyerek yani Emekli Sandığı iştirakçiliği devam ettirerek, 4/c’li olarak emekli olabiliyor. Uygulamadan yararlanmak için, memuriyetten ayrıldıktan sonra en geç 6 ayda SGK’yabaşvurmak şart.

4- Maaş prime göre artar

Soru: Ben GAP İdaresinde 4/c statüsünde ve emekli sandığına bağlı uzman olarak 2015’ten beri çalışmaktayım. İlk girişimiz Emekli Sandığı’na bağlı olarak yapıldı. Şimdilerde öğrendiğim kadarıyla Emekli Sandığı’ndan emekli olursak emekli maaşımız bir hayli az olacağını öğrendim. SGK’ya geçiş yapabilir miyim?

Cevap: Sizin sigorta statünüz SSK, 4/c’lisiniz. Emekliliğiniz de SSK statüsünden olacak. Maaş miktarı adınıza ödenen primlerle ilgili. Primler yüksekse ve çalışma süreniz uzunsa maaş yüksek olur

Akşam Gazetesi | 01.03.2018

About Author

Comments are closed.