Emlak Vergisi değeri yedi ayrı vergiyi etkiliyor / Dr. Cem Barlas ARSLAN

Emlak vergisi değeri, 6 vergi ile tapu harcını yakından ilgilendiriyor. Çünkü bunların belirlenmesinde emlak vergisi değeri başrolü oynuyor. Bu vergi ve harçları şu şekilde saymak mümkün:

ALTI VERGİ + BİR HARÇ

1- İlk olarak konut, işyeri ve araziler üzerinde ödenen emlak vergisi, bu değere göre belirleniyor.

2- Emlak vergisinin yüzde 10’u oranındaki Taşınmaz Kültür Varlıklarının Korunmasına Ait Katkı Payı da dolaylı olarak emlak vergisi değerine endeksli.

3- Emlak vergisi değerinin yüzde 5’inden az konut ve işyeri kira geliri beyan edilemiyor. Kiradan kaynaklı gelir vergisi buna göre ödeniyor.

4- Alındığından itibaren 5 yıl içinde satılan gayrimenkullere ilişkin değer artış kazancı üzerinden alınan gelir vergisi, satış bedeli emlak vergisi değerinden az olamadığı için etkileniyor.

5- 1 Ocak 2013 tarihinden itibaren ruhsatı alınan inşaatlarda KDV oranı arsa m2 değerine göre belirlendiği için, emlak vergisi değeri önem taşıyor.

6- Gayrimenkulün ölüm ve bağış nedeniyle kazanılması halinde verilecek veraset ve intikal vergisi beyannamesinde, emlak vergisi değerinden azı gösterilemiyor

7- Gayrimenkul satış bedeli emlak vergisi değerinden düşük olamıyor. Dolayısıyla bu bedelden aşağı tapu harcı ödenemiyor.

Hürses Gazetesi 13.10.2017

About Author

Comments are closed.