Mali Müşavirler isyan ediyor

 

Geçtiğimiz cuma günü Gelir İdaresi Başkanlığının e-beyanname platformunda yeni bir duyuru yayımlandı. Buna göre Eylül 2017 beyanname dönemi ile başlayacak olan uygulamada Kdv 1 Beyannamesi içeriğine eklenen belge türleri tablosu ile mükellefin teslim ettiği mal ve hizmetler için düzenlenen belge sayılarını belirtmesi gerektiği duyuruldu.

Bu durum öncelikli olarak meslek mensuplarının ve meslek örgütlerinin tepkilerine neden oldu. Geçtiğimiz yılın Nisan ayında benzer bir duyuru ile gündeme gelen konu tepkiler neticesinde uygulanmamıştı. Meslek mensupları e-beyanname içeriğine eklenip duyurulan yeni bir “angarya”  oluşumundan haklı olarak şikayet ediyorlar.

Söz konusu duyurunun; hali hazırda K..D.V. kanununun çıkış noktası ve yıllar içindeki durumu itibariyle güncellenmesi ve maddi manevi külfetlerinden mükellefi kurtaracak reform çalışmaları gündemdeyken yapılması da tepkileri artırmaktadır. Herhangi bir tebliğ ile bağı olmamakla birlikte aylık olarak düzenlenen ve iş yükü ağır olan bir beyanname türünün bu denli detaylandırılması her ölçekte mükellefin ve mali müşavirlerin iş planlarını etkilemektedir.

Ayrıca; Ba Bs Formları, Geçici Vergi Beyannamesi için kullanılan son belgenin numarası, Muhtasar Beyannamedeki kadın erkek işçi sayılarının bildirilmesi vb. tüm uygulamalar mükellef bazlı düşünülse de meslek mensubunun takip ettiği ve uygulamada mesai harcadığı detaylardır. Bu duyuru ilk olmadığı gibi son da olmayacak. Gelir İdaresi nezdinde Maliye Bakanlığı’nın reform uygulamalarının hızlandırarak mesleği rahatlatmalı, meslek mensuplarının da gerçek işlerine odaklanmaları sağlanmalıdır.

Sonuç olarak umarız duyurulan bu uygulama ertelenmeden,  kaldırılır.

Vergi360

 

DUYURU:

01.10.2017 tarihinde uygulamaya konulacak olan (Eylül 2017 vergilendirme dönemi icin) KDV 1 beyannamesi yeni versiyonuna aşağıdaki belge türleri eklenerek, teslim edilen mal ve hizmetler için düzenlenen belge sayıları istenecektir. Mükelleflerimizin hazırlıklarını buna göre yapmaları gerekmektedir.

FATURA
e-FATURA
e-Arşiv FATURASI
e-BİLET
PERAKENDE SATIS FISI
SERBEST MESLEK MAKBUZU
IRSALIYELI FATURA
ÖZEL FATURA
DIPKOÇANLI YOLCU TASIMA BILETI
KIYMETLI MADEN SATIM BELGESI
DÖVIZ VE KIYMETLI MADEN SATIM BELGESI
NOTER MAKBUZU
DÖNER SERMAYE ALINDI BELGESİ
DİPKOÇANLI OLMAYAN YOLCU TAŞIMA BİLETLERİ
TAHSİLAT ALINDI BELGESİ (KAMU KURUMLARI/BELEDİYELER)

 

 

About Author

Comments are closed.