İnternet üzerinden alışveriş yapanlar için güzel haber!

Elektronik ticarette, öngörülen asgari güvenlik ve hizmet kalitesi standartlarına uyan elektronik işaret olarak tanımlanan güven damgası tebliği yayımlandı.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, elektronik ticarette aracı hizmet sağlayıcı ve kendine ait elektronik ticaret ortamında faaliyet gösteren hizmet sağlayıcının uyması gereken güvenlik ve hizmet kalitesi standartlarını; güven damgası sağlayıcının faaliyetleri ve yükümlülükleri ile güven damgasının verilmesi, askıya alınması ve iptaline ilişkin usul ve esasları belirledi. Tebliğ, bugün Resmi gazete’de yayımlandı. Tebliğ, elektronik ticarette güven damgasına ilişkin usul ve esasları belirlemek amacıyla çıkartıldı.

GÜVEN DAMGASI NEDİR?

Tebliğ’de alıcı, “elektronik ticarete konu mal veya hizmeti satın alan ya da satın alma amacıyla hareket eden gerçek veya tüzel kişi”; hizmet sağlayıcı, “elektronik ticaret faaliyetinde bulunan gerçek ya da tüzel kişileri”; aracı hizmet sağlayıcı, “başkalarına ait iktisadi ve ticari faaliyetlerin yapılmasına elektronik ticaret ortamını sağlayan gerçek ve tüzel kişiler”; elektronik ticaret ortamı, “elektronik ticaret faaliyetinde bulunulan internet sitesi, mobil site veya uygulama gibi platformlar”; güven damgası da, “Tebliğde öngörülen asgari güvenlik ve hizmet kalitesi standartlarına uyan hizmet sağlayıcı ve aracı hizmet sağlayıcıya verilen elektronik işaret” olarak tanımlandı.

Güven damgası sağlayıcının (GDS), hizmet sağlayıcı ve aracı hizmet sağlayıcıya Tebliğde öngörülen kriterlere uygun olarak güven damgası veren, güven damgasına ilişkin diğer faaliyetleri yürüten ve Bakanlık tarafından protokolle yetkilendirilen kuruluş olarak tanımlandığı Tebliğ’e göre, güvenlik açıklarını istismar edilmeden önce tespit etmek ve düzeltmek amacıyla gerçekleştirilen ataklarla sızma testi yapılacak.

GÜVEN DAMGASI ALMA ŞARTLARI

Güven damgası almak isteyen hizmet sağlayıcı ve aracı hizmet sağlayıcının asgari olarak uyacağı standartları içeren Tebliğ uyarınca, güven damgası başvurusu hizmet sağlayıcı ve aracı hizmet sağlayıcı tarafından GDS’ye yapılacak.

Güven damgası tahsis edilen hizmet sağlayıcı ve aracı hizmet sağlayıcının tebliğdeki şartlara uymadığının tespit edilmesi ve bu durumun süre verilerek ortadan kaldırılmasının mümkün olması halinde güven damgası sahibine 15 gün süre verilecek. Bu sürenin sonuna kadar şartlara uymayan hizmet sağlayıcı ve aracı hizmet sağlayıcının güven damgası askıya alınacak. Askıya alma tarihinden itibaren 30 gün içinde şartlara uyulması halinde güven damgası askıdan indirilecek.

Güven damgası askıya alınan hizmet sağlayıcı ve aracı hizmet sağlayıcıların listesi, GDS’nin internet sitesinde güncel olarak yayımlanacak.

Güven damgası, hizmet sağlayıcı ve aracı hizmet sağlayıcının; Talebi, Elektronik ticaret ya da aracılık faaliyetlerine son vermesi, Güven damgasının askıya alınma tarihinden itibaren otuz gün içinde 5 inci maddedeki şartlara uymadığının tespit edilmesi, Belirtilen şartlardan herhangi birine aykırı hareket etmesi, bu aykırılığın süre verilerek ortadan kaldırılmasının mümkün olmaması ve GDS’nin iki defa yazılı uyarısına rağmen aynı aykırılığı tekrarlaması,

Güven damgasının bir takvim yılı içinde üçüncü defa askıya alınmasını gerektiren bir aykırılık tespit edilmesi, Belirtilen şartlara ilişkin eksik bilgi veya yanıltıcı belge verdiğinin tespit edilmesi ya da iflası halinde iptal edilecek.

Güven damgası iptal edilen hizmet sağlayıcı ve aracı hizmet sağlayıcının elektronik ticaret ortamından güven damgası kaldırılacak. Ad-soyad veya unvanı, elektronik ticaret ortam bilgisi ve iptal gerekçesi GDS’nin internet sitesinde bir yıl süreyle yayımlanacak.

GÜVEN DAMGASI HİZMETİ

Yurt dışında yerleşik olan ve yurt dışından güven damgası hizmeti veren gerçek veya tüzel kişilerce verilen güven damgasının kullanımı hariç olmak üzere, Bakanlık tarafından yetkilendirilmeden güven damgası hizmeti verilemeyecek, güven damgası izlenimi verecek hiçbir işaret tahsis edilemeyecek ve kullanılamayacak.

Milliyet.com.tr / Ekonomi 06.06.2017

About Author

Comments are closed.