Atıklardan ekonomiye 3,5 milyar lira katkı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca atık yönetimi konusunda atılan adımlarla atıkların gömülmesinin önüne geçilerek değerlendirilip ekonomiye kazandırılması ve istihdama katkı sunması sağlandı.

Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğünden alınan bilgiye göre, 2016 yılında atık yönetimi faaliyetleri kapsamında ekonomiye sağlanan katkı ise yaklaşık 3,5 milyar lira oldu. Geri dönüşüm tesislerinde ise 60 bin kişiye istihdam yaratıldı.

Bakanlıkça, atıkların geri kazanımı noktasında 2019’da atık yönetimi alanında 70 bin kişiye istihdam ve ekonomiye 5 milyar lira katkı sağlanması hedeflenirken, 2023 yılında ise bu rakamların üstüne çıkılması için planlamalar yapılmaya başlandı. Bu kapsamda Bakanlık tarafından, yenilikçi teknolojiler ve girişimlerle atık oluşumunun önlenmesi, oluşan atıkların ise daha yüksek oranda geri kazanımının sağlanarak 100 bin kişiye iş imkanı yaratılması ve ekonomiye yılda yaklaşık 10 milyar lira katkı sunulması hedefleniyor.

Atıklar ‘alternatif ham madde’ olarak kullanılıyor

Bakanlık tarafından atıkların ‘alternatif ham madde’ olarak değerlendirilmesiyle doğal kaynak kullanımı azaltıldı, sıfır atık yaklaşımı sergilenerek döngüsel ekonomi anlayışı sürdürülebilir hale getirildi.

Bu kapsamda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, ‘atık geri kazanımı’ bilinci ile farklı sektörlerden çıkan atıkları alternatif ham madde olarak kullanmaları amacıyla 70 tesis için sanayicilere ‘alternatif ham madde kullanım onayı’ verdi. Yasal mevzuat kapsamında 12 tesise ait 5 farklı tür atık için de ‘yan ürün’ olarak kullanım onayı verildi.

2016’da atık kullanım miktarı 1 milyon 889 bin ton olarak gerçekleşirken bu atıkların 655 bin tonu ‘ek yakıt’, 1 milyon 234 bin tonu da ‘alternatif ham madde’ olarak değerlendirildi.

Dünya Gazetesi – 04.06.2017

About Author

Comments are closed.