Dijital parada, Türkiye de atağa kalkmaya hazırlanıyor. 11’inci Kalkınma Planı ve 2020 Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı’nda, Merkez Bankası kanalıyla blokzincir tabanlı yerli dijital para projesinin başlaması öngörüldü.
Projede en hassas nokta, temelinde blokzincir teknolojisinin olması. Türkiye’deki ilk blokzincir uygulamalarından birini gerçekleştiren VakıfBank da yerli dijital paranın hayata geçirilme sürecine katkı sağlayacak.
HABER: ŞEREF KILIÇLI
Dijital dönüşüm tüm sektörlerin ortak gündem maddesi. Öyle ki, mevcut iş modeli tamamen değişiyor, müşterinin ihtiyacına odaklanarak daha yalın bir iş modeli merkeze alınıyor. Yani bir yönüyle kültürel değişim yaşanıyor. Dijital dönüşümde, bankacılık da öncülük eden sektörler arasında dikkat çekiyor. Bankacılıktaki dijital dönüşümü, VakıfBank Genel Müdürü Abdi Serdar Üstünsalih ile konuştuk.
Vakıfbank dijital dönüşümde kendisini nasıl konumlandırıyor ve bu konudaki hedefleri neler?
Dijital dönüşüme ayak uydurabilme adına organizasyonel yapımız başta olmak üzere birçok yenilikçi uygulamayı hayata geçiriyoruz. Sektörümüze öncülük etme hedefimiz doğrultusunda özellikle dijital kanallarımızda bizi rekabette pozitif şekilde ayrıştıracak ürün ve hizmetlerin sayısını her geçen gün artırıyoruz. Bugün, VakıfBank’ta yapılan tüm bankacılık işlemlerinin yaklaşık yüzde 93’ü şube dışı kanallardan yapılıyor. Ayrıca yaklaşık 4 milyona yakın müşterimizin kullandığı mobil bankacılık uygulamamız, ‘VakıfBank Mobil’i ‘müşteri odaklı’ yaklaşımımız ve yakından takip ettiğimiz teknoloji trendlerine uygun olarak yeniledik. VakıfBank olarak özellikle işlem sayısı ve çeşitliliği bakımından sektörün en iddialı uygulamalarından birine sahibiz. Ticari Mobil ürünümüzde de çok yakın zamanda hem teknolojik hem de ürün anlamında büyük yenilikleri müşterilerimize sunmuş olacağız. Müşterilerimize en çok hizmet verdiğimiz kanallardan biri olan ATM tarafında da çok sayıda yeni ürünü kullanıma açtık ve açmaya devam ediyoruz. VakıfBank olarak ATM’yi sadece bir hizmet kanalı olarak değil çok büyük potansiyele sahip dijital satış ve pazarlama kanalı olarak görüyoruz. VakıfBank olarak her kanalda kesintisiz ve memnuniyeti çok yüksek bir müşteri deneyimini gerçekleştirmek en önemli hedeflerimiz arasında yer alıyor.
MALİYETLER AZALACAK
Dünyada 63 banka dijital para konusunda çalışma başlattı. Türkiye de dijital para için hazırlıklara başladı. 11’inci Kalkınma Planı’na göre dijital Merkez Bankası parası uygulamaya konulacak. Dijital para konusunu nasıl değerlendiriyorsunuz? Ticari hayatta ne gibi değişimler sağlayacak?
Dijital para, blokzincir teknolojisi ile birlikte günümüzde önem kazandı. Dünyada 2019 yılı itibarı ile 40 milyonu aşkın blokzincir cüzdanına sahip kullanıcı bulunuyor. Türkiye’ye baktığımızda kripto paralara ilginin oldukça yüksek olduğunu görüyoruz. Türkiye’nin dijital para konusundaki deneyim seviyesi, bu alanda atılacak adımların hızlı bir şekilde benimsenmesini sağlayacak. Bu sayede Türkiye’yi öncü ülkeler
arasına katacak. Dijital paranın ticari hayatta sağlayacağı en önemli avantaj, hız ve güven olacak. Fiziksel paranın beraberinde getirdiği zamansal ve süreçsel verimsizlikleri ortadan kaldırmasının yanı sıra sahip olduğu güçlü blokzincir altyapısı sayesinde güvenli bir yapı teşkil edecek. İstediğiniz zaman, istediğiniz yerden, saniyeler içinde gerçekleşen işleminiz insan müdahalesi gerektirmeden doğrulanacak. Bu sayede hem finansal kurumlar hem de kullanıcılar için maliyetler oldukça azalacak. Ülkemiz için uygun şartlar oluştuğunda regülasyonun da yönlendirmeleri ile dijital paranın vaat ettiği potansiyele erişebileceğini düşünüyoruz. Fiziksel rezerve dayalı ekonominin sahip olduğu regülasyonlar veya benzerleri dijital para dünyası için de uygulanmalı. Ancak sahip olduğu avantajları negatif etkilememeli ve süreci yavaşlatmayacak şekilde optimize edilmeli. VakıfBank olarak altyapımızla ve blokzincir konusundaki tecrübemizle dijital paranın hayata geçirilme sürecine de katkı sağlayacağımızı düşünüyoruz.
BLOKZİNCİR TEKNOLOJİSİ
Kripto paraların kullandığı blokzincir teknolojisini bankalar da mercek altına aldı. Kısmi olarak kullananlar da var. Bu teknolojiye yaklaşımınız nasıl?
VakıfBank olarak teknolojik gelişmeleri çok yakından takip ediyor ve süreçlerin içinde aktif bir şekilde bulunuyoruz. Bu bakış açısıyla blokzincir de uzun süredir çalışma başlıklarımız arasında yer alıyor. Türkiye Blockchain Platformu’nun bir üyesiyiz. Sektörde ilk uygulamalardan birini de biz gerçekleştirdik. Bir gümrükleme işlemini, bir ithalat işlemini baştan aşağı blokzincir üzerinde tasarladık. Böylece ayları bulan süreçleri dakikalara indirmeyi başardık. Yani malın yurtdışından alımı, taşınması, gümrük işlemleri, tekrar yurtiçine taşınması, beyannamelerin ödenmesi, bütün vergilerin ödenmesi süreçleri hepsi blokzincir üzerinde dakikalar içinde tamamlanabiliyor.
DİJİTAL CÜZDAN YAYGINLAŞACAK
Geleneksel ticaretten e-ticarete yönelme, ödeme sistemlerini daha stratejik bir noktaya getirdi. Ticaretteki bu değişimin bankacılığa etkisini nasıl değerlendiriyorsunuz?
e-ticaret ekosistemindeki değişimlerin en önemli etkisi, ödeme hizmetleri alanında oldu. Ödeme sistemlerinde yeni teknolojilerin gelişmesi ile birlikte kredi kartı ya da banka kartı dışındaki yöntemler üzerinden de ödemeler gerçekleştirilmeye başlandı. Yakın zamanda dijital cüzdanların kullanım oranlarının kredi kartlarını geride bırakarak e-ticaret içinde en yaygın ödeme yöntemi haline gelmesini bekliyoruz. Dünyadaki ödeme hizmeti eğilimlerine paralel olarak Türkiye’de de son yıllarda kart saklama çözümlerinin kullanımı arttı. Ancak dünya ortalamasında en hızlı yaygınlaşan online ödeme yöntemi olan dijital cüzdanların kullanımı, ülkemizde henüz istenen seviyeye ulaşmadı.
Önümüzdeki dönemde API (uygulama programlama arayüzü) başta olmak üzere platform odaklı yeni iş modelleri geliştirilecek. Dijital gerçeklik ve nesnelerin ticareti alanlarındaki yeni teknolojilerin kullanımı ile e-ticaret ekosistemi de gelişmeye devam edecek. Bununla birlikte deneyim odaklı e-ticaretin giderek ön planda yer alması, sosyal medya ve mobil gibi kanalların artık yeni normlar olarak gelişmesi ile müşteri yolculuğuna ve müşteri davranışlarına ilişkin veriye dayalı iş modelleri ve yaklaşımlar oluşturma gerekliliği daha da ön plana çıkacak. VakıfBank olarak şu ana kadar özellikle mobil alanda sağladığımız fark yaratan ve öncü çözümlerimiz ile bir yandan geleneksel ticaretin e-ticarete geçişine tanıklık ederken, diğer yandan müşterilerimize kesintisiz bir deneyim yaşatarak işlemlerin en güvenli şekilde gerçekleştirilmesini sağlıyoruz.
ŞUBE KAPATMAYIP DÖNÜŞTÜRÜYORUZ
Dijital dönüşümle ilgili tartışmalardan biri de ‘banka şubelerine yakın bir zamanda ihtiyaç kalmayacak’ şeklinde. Tamamen şubesiz bir bankacılık mümkün mü? Bu tartışmalar hakkındaki düşünceleriniz neler?
Banka şubelerine ihtiyaç kalmayacak fikri, yakın zamanda pek mümkün gözükmüyor. Fiziki olarak para kullanımı devam ettikçe şubeleşme ihtiyacı olacak, ancak eski tip şubelerin yerini dinamik ve dijitalleşmeye uygun şubeler alacak. Bu nedenle VakıfBank olarak şube sayısını azaltmak yerine yenilikçi yaklaşımlar geliştiriyoruz. Konvansiyonel şubelerden bazılarını dijitalleşme trendlerine uygun şekilde dönüştürüyoruz. Örnek olarak ticari ve özel bankacılık şubelerimizle hedef odaklı hizmet kalitemizi artırdık. 35 ticari şube açtık. Ticari bankacılık anlayışımızı Mobil Saha Satış Uygulamamız (MSS) ile destekliyoruz. MSS ile saha ekipleri oluşturup müşterinin ayağına giderek tüm işlemlerini ofisinde yapabiliyoruz. Bir diğer uygulamamızla özel bankacılık şubeleri ile üst gelir grubunun tüm klasik bankacılık ihtiyaçlarının yanı sıra parametrelerini kendilerinin belirlediği özel yatırım danışmanlığı ve yönetimi hizmeti veriyoruz. Bugüne kadar 8 özel bankacılık şubesi açtık. Özel bankacılık şubeleriyle hem müşterilerimize kârlı yatırım yapma imkânı tanıyoruz hem de bankamızın kârlılığını artırıyoruz.
BLOKZİNCİR DÜNYASI OLDUKÇA BÜYÜK
Blokzincir dönüşümünü, tüketicinin bir tasarruf, birikim aracı olarak değerlendirmesi için planlarınız neler?
Tüketiciler açısından bakıldığında, blokzincir teknolojisinin dijital paradan dijital altına, dijital ödül ve sadakat puanına ve işlemlerine kadar birçok alanda kullanılabileceğini öngörüyoruz. Yakın zamanda Takasbank’ın öncülüğünde ilk fiziksel altına dayalı blokzincir tabanlı transfer sistemi BiGA’yı (1 gram altın) uygulayan ve deneyimleyen bankalardan biri olduk. Bu alanlarda hem girişimlerimizi sürdürmeye hem de ortak girişimli projelerde paydaş olarak görev almaya devam ediyoruz.
İto Haber I 16.12.2019