İşten Çıkarılma Sebebimi Öğrenebilir Miyim? / Hüseyin İrfan Fırat

SORU: İşyerinde hakkımda yapmadığım bir suçtan dolayı ihtar yazıldı, ihtarı kabul etmediğimi ve imzalamayacağımı söyledim. “Biz de ‘imzadan imtina etmiştir’ diyerek yazı yazıp imzalarız” dediler, ben de “Yapabilirsiniz” dedim. Ertesi gün genel müdür tarafından amirlerime bildirilerek imza atmaya zorlandım, yine kabul etmeyeceğimi bildirdim, bunun üzerine ertesi gün işten çıkarıldım. Fakat işten çıkarma nedenini sorduğumda bana yazılı yasal bir cevap vermediler, sözlü olarak yaşanan huzursuzluktan dolayı çıkarıldığımı ve ihbar tazminatımın ödeneceğini bildirdiler. Ben haksızlığa uğradığım için ve işe başlayalı 4 ay olduğu için işyerine kötü niyet tazminatı davası açmayı düşünüyorum. Yasal olarak neden işten çıkarıldığımı, hangi maddelere dayandırılarak çıkarıldığımı nasıl öğrenebilirim? Bu konuda İŞKUR’a müracaat etsem bana fesih nedeni söylerler mi?

YANIT: İş Kanunu gereğince, iş güvencesi yasası kapsamında olan 30 ve daha fazla personelin çalıştığı işyerlerinde 6 ay ve daha fazla süreyle çalışanların iş sözleşmelerinin feshedilmesi belirli bir prosedüre bağlıdır. Buna göre, işveren fesih konusunda geçerli bir neden göstermek zorundadır. Ancak siz çalıştığınız süre itibariyle henüz 6 ay dolmadığından iş güvencesi kapsamına girmiyorsunuz. Dolayısıyla işveren bu durumda bir gerekçe göstermeksizin sizi işten ne yazık ki çıkarabilir.

Sizin Türkiye İş Kurumu’na şikâyet hakkınız elbette ki vardır. Ancak kötü niyet tazminatı talebi için dava açmanız gerekecektir. Bu arada iş uyuşmazlıklarında dava öncesi arabulucuya gitme zorunluluğunu da hatırlatmak isteriz. Şayet konu davalık olursa sizin kötü niyet iddianıza karşı işveren yapacağı savunmada kendi argümanlarını ortaya koymak zorundadır. Yani sizi işten çıkarma gerekçelerini mahkemeye sunmalıdır. İşverenler işten ayrılan ve/veya çıkarılan bir işçinin işten çıkış sebebini bir kodla 10 gün içinde SGK’ye ve dolayısıyla Türkiye İş Kurumu’na bildirmek zorunda. Siz de kuruma başvurduğunuzda işten çıkış kodunuzu elbette ki öğrenebilirsiniz.

DOĞUM PARASI ALABİLECEK MİYİM?

SORU: Ben 4 yıl Kocaeli’nde bir dershanede çalıştıktan sonra bu yıl da Gebze’de bir dershanede çalıştım. Ancak 1 ay sigortam yatırıldı, doğumum kasım ayında olacak. Acaba doğum parası alabilecek miyim, alacaksam yapmam gereken nedir?

YANIT: Merhaba sizin doğum parası olarak adlandırdığınız ödeneğin adı geçici iş göremezlik ödeneğidir. Geçici iş göremezlik ödeneğinden yararlanabilmek için doğum yaptığınız tarihten geriye dönük olarak son 1 yıl içinde en az 90 gün sosyal güvenlik primi ödemiş olmak ve doğum iznine ayrıldığınız tarihte işten çıkışınızın yapılmamış olması gerekmektedir. Bu koşullar yerine gelmiş ise doktorunuz gebeliğinizin 32’nci haftasında istirahat açacak ve bu istirahati doğum sonrası kapatacaktır. İstirahat kayıtlarınızın sisteme girilmesi ile birlikte 16 haftalık ödeneğiniz banka veya PTT aracılığı ile size ödenecektir.

Birgün | 08.10.2019

About Author

Comments are closed.