Sigara Yasağına Uymayan İşçi Tazminatsız Kovulur! / Okan Güray BÜLBÜL

İşyerinde sigara içme yasağı varsa ve işçi ‘yasak bölgelerde’ içmişse tazminatsız çıkarılabilir. İşveren ayrıca direkt olarak kanuna dayanarak da yasak uygulayabilir.

İşverenin işyerinde yönetim hakkı kapsamında alabileceği çeşitli önlemler var. Bu önlemler bazı durumlarda işçilerin kişisel özgürlüklerini sınırlandırıcı nitelikte olabilir. Örneğin işveren işyerinde işçilerin sigara içmelerini yasaklayabilir. Ancak bazı şartlar gereklidir. İlk olarak işverenin işyerinde işçilerin sigara içmesini yasaklayabilmesi için bu durumun iş sözleşmesinde belirtilmiş olması gerekmektedir. Sigara yasağının hukuki olması için arkasında hukuki bir metin bulunmalıdır.

KANUNA GÖRE UYGULAYABİLİR

İşyerinde yangın tehlikesi varsa, işyerinde gerçekleştirilen faaliyet ve üretim tekniği yangın riskini artırıyorsa bu durumda işveren sigara içilmesini yasaklayabilir. İşyerinde yangın riskine karşılık sigara içilmesi yasaklanmış ve bu yasağa rağmen işçinin sigara içtiği tespit edilmiş ise işçi tazminatsız olarak işten çıkarılabilir. İşveren direkt olarak ‘Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkında Kanunu’na dayanarak da sigara yasağı uygulayabilir.

İKİ TÜRLÜ GEREKÇE ARANIYOR

Bu durumda kanunun öngördüğü şekillerde kapalı alanlarda sigara içilmesi yasaklanabilir. İşveren bu şekilde sigara yasağı uyguluyorsa sigara içilebilecek uygun bir ortam oluşturmak durumundadır. İşveren, bu alan dışında sigara içen işçinin de iş sözleşmesini tazminatsız feshedebilir. Sigara içen işçinin tazminatsız işyerinden çıkarılmasının gerekçesi iki türlü olabilir.

İşyerinde verimi düşürüyorsa…

İşveren işyerinde verimin düşmesini engellemek için de sigara içilmesini yasaklayabilir. İşyerinde gerçekleştirilen faaliyetin kısa duraklamalara izin vermemesi veya sigara içilmesinin işyerindeki verimi düşürdüğünün ispatlanması durumunda işveren sigara içilmesini yasaklayabilir. Bunun dışında işveren sigara içilebilecek dönemleri belirtmek ve sigara içilebilecek bir yer ayarlamak durumundadır.

İşveren ücretinden de kesebilir

İşveren işyerinde sigara içmeyi yasaklamakla birlikte sigara içen işçiye ücret kesme cezası da uygulayabilir. Ancak ücret kesme cezası bir ayda iki günün üzerinde olamaz. Ayrıca işçiye ücret kesintisine ilişkin gerekçenin derhal ve sebebiyle birlikte yazılı olarak bildirilmesi gerekmektedir. İşveren işçisine uyguladığı ücret kesme cezasının karşılığında kestiği paraları, işçilerin eğitimi ve sosyal hizmetleri için kullanılıp harcanmak üzere Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın hesabına cezanın kesildiği tarihten itibaren bir ay içinde yatırılmalıdır.

Yargıtay kararı var

İşyerinde sigara içme yasağı uygulanıyorsa ve işçi yasağın söz konusu olduğu bölgelerde sigara içmişse tazminatsız olarak işten çıkarılabilir. Yargıtay bu konuda çoğu kez işçileri haksız bulmuştur. Ancak bunun için yasağın taşıması gereken niteliklerin olması gerekir.

Akşam Gazetesi | 17.04.2018)

About Author

Comments are closed.