Türkiye’de yanın geliştirilmesi için önemli adımlardan biri olan “Türkiye’de İnsana Yakışır İş İçin Kadınların Güçlendirilmesi” Projesi geçtiğimiz günlerde sona erdi. Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ve Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) işbirliğinde İsveç Uluslararası Kalkınma ve İşbirliği Ajansı (SIDA) finansmanı ile yürütülen proje, kadınların çalışma yaşamına daha cesur bir şekilde girmelerine destek sağladı.
2013 yılından beri süren projede 50 kadın kendi işinin sahibi oldu. Yaklaşık 400 kadın 2017 yılı içinde girişimcilik eğitimi alarak, “Girişimcilik” sertifikası aldı. Kendi işyerlerini açarak faaliyete başladılar. Üstelik bazıları yarattığı markalarla dünyaya açılmayı hedefliyor. Ayrıca bu sürede Mikro Hibe Yarışmasını kazanan 28 girişimci kadın adayının her birine 2.000 A.B.D. doları hibe verildi. Ayrıca kazanan girişimci adaylarına üç ay süre ile bire bir danışmanlık hizmeti verilerek, işlerini kurma süreçleri desteklendi.
Proje kapsamında belirlenen pilot iller; Ankara, Bursa, Konya ve İstanbul oldu. İnsan hakları, çalışan hakları, toplumsal cinsiyet eşitliği ve girişimcilik konularında toplam 800 kadına eğitim verildi. 2000’den fazla kadın-erkek çalışana “eşitliği destekliyorum” temasıyla toplumsal cinsiyet eşitliği eğitimleri verildi. Ayrıca, 81 ilde İŞKUR İl Müdürlüklerinde “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği” temsilcileri görevlendirildi.
Proje kapsamında ayrıca Türkiye’nin kadının istihdamına yönelik ilk eylem planı (2016-2018), hazırlandı. Kadınlar için insana yakışır iş fırsatlarının yaratılmasını hedeflendi. İŞKUR, Eylem Planında yer alan hedef ve tedbirlerin uygulanmasından sorumlu ana kuruluş olarak görev aldı. Millî Eğitim Bakanlığı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Aile Sosyal Politikalar Bakanlığı, KOSGEB, TİSK, TOBB, TESK, yerel yönetimler, STK, Kalkınma Ajansları, üniversiteler ve işçi sendikaları ile de işbirliği yapıldı.
Türkiye’de ilk olarak bir uygulamaya imza atıldı; İŞKUR’un hizmetleri toplumsal cinsiyet eşitliği perspektifinden incelendi. İşbaşı eğitim programlarından yararlanan kadınların sayısı %78, mesleki eğitim kurslarından yararlanan kadınların sayısı %140, girişimcilik eğitim programından yararlanan kadınların sayısı %110 arttı. Özel sektörde İŞKUR aracılığıyla işe yerleştirilen kadınların oranı %29’dan %34’e yükseldi. Umarız kadın istihdamı oranı daha da artar.
Star Gazetesi | 27.03.2018