Kıdem tazminatı fonu bireysel hesaba dayalı olacak. Bütün işçiler için ayrı ayrı bir birikim hesabı açılacak. İşçinin kendisi adına açılan bu hesapta, işveren tarafından her ay ödenen primler birikecek ve her an takip edilebilecek.
Kıdem tazminatının fona dönüştürülmesi noktasında kritik bir süreç yaşanıyor. Bu konuda mutabakat sağlanmadan adım atılmayacak olması bu konuda çok kritik. Peki, çok konuşulan fon nasıl bir yapıda olacak? İşleyişi ve şartları ne olacak? Mevcut çalışanlar fona geçecek mi? Burada netleşen bazı hususlar var. Bunlardan biri fonun bireysel hesaba dayalı olacağı. Yani bütün işçiler için ayrı ayrı bir birikim hesabı söz konusu olacak.
İŞVEREN PRİM ÖDEYECEK
İşçinin kendisi adına açılan bu hesapta, çalıştığı süreler için işveren tarafından ödenen primler birikecek ve nemalanacak. Nasıl bireysel emeklilik sisteminde kişi kendi hesabında biriken parayı görebiliyorsa, kıdem tazminatı fonunda da aynı esaslar geçerli olacak. Kıdem tazminatı fona dönüştüğünde işveren fona prim ödemek durumunda olacak. İşveren her ay, çalıştırdığı her bir işçi için fona prim ödeyecek. Fona devletin prim ödeyerek katılacak olması, işverenin yükünü azaltacaktır. İşsizlik sigortası fonundan kaynak yaratılması işçi kesiminin tepkisine neden olacaktır.
15 yıl koşulu da var
Fona dönüştüğünde işten çıktığında değil, fondan kıdem tazminatını alabileceği durumlar gerçekleştiğinde kıdem tazminatını alabilecek. Şu kesin ki, emekli olan işçilere kıdem tazminatı fonundan ödeme yapılacak. Buna ek olarak 15 yıl koşuluyla da biriken paranın bir kısmının alınabilmesi bekleniyor.
Mevcut işçiler ne olacak?
Kıdem tazminatı fona dönüştüğünde bir milat belirlenecek ve bu tarihten sonra çalışmaya başlayanlar için uygulama hayata geçecektir. Ancak mevcut çalışanlar için nasıl bir yöntem izleneceği çok önemli. Çalışanlara tercih hakkı sağlanırsa işverenler için maliyet kalemi oluşacaktır.
Konut edinme istisnası
Kıdem tazminatı fonunda biriken paranın alınabilmesi için daha önce hazırlanan taslaklarda konut edinme gibi istisnalar vardı. Ev alacak işçiye fonda biriken paranın bir miktarının ödenmesi öngörülüyordu. Fona dönüşürse bu konuda en çok sıkıntı yaşayacak grup, askerlik ve sağlık sorunları nedeniyle işten ayrılanlar olacak. Kanser hastaları, işyerinden ayrıldıklarında çoğu kez kıdem tazminatı alamıyorlar. Eğer prim ödeme gün sayıları ve sigortalılık süreleri yetiyorsa 12 ay süreyle malul sayılarak malullük aylığı alabiliyor.
Askerlik için formül üretilebilir
Bu sorunun ortadan kaldırılması için kıdem tazminatı fonu hayata geçecek ise kanser, AIDS gibi hastalıklarla nadir hastalık olarak ifade edilen ve tedavisi masraflı olan hastalıklara yakalanan işçilerin fonda biriken parayı alabilmelerine yönelik bir düzenleme yapılması yerinde olacaktır. Askerlik nedeniyle işten ayrılan işçiler için de bir formül üretilebilir.
Akşam Gazetesi | 19.06.2017