Şirket Aracında Kemer Takmayan İşçi Kovulabilir! / Okan Güray Bülbül

Şirket aracını kullanan çalışan trafik cezalarını cebinden öder. Emniyet kemeri takmaması da doğrudan iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerine aykırı davranış olarak değerlendirilip tazminatsız kovulmaya neden olabilir.

İşverenlerin çalışanlarına servis hizmeti sağlamak gibi bir zorunluluğu yok. Servis işçilere sağlanan ilave bir hak. Diğer yandan özellikle büyükşehirlerde servis hizmetlerinin işveren tarafından organize edilmesindeki güçlükler nedeniyle çalışanlara yol parası adı altında yardımlarda bulunulması söz konusu. Bazı işverenler ise üst düzey yöneticilerine ve özellikle satış – pazarlama işinde çalışan işçilerine araç tahsis ediyorlar. Şirket araçlarını kullanan ve işi şoförlük olan işçilerin bu araçları kullanırken çok dikkatli olmaları gerekiyor. Aksi takdirde tazminatsız olarak işlerinden olabilirler.

CEZALARI ÇALIŞAN ÖDER

İşverenler, çalışanlarına araç tahsis ettiklerinde bu aracın kullanım koşulları hakkında çalışanlarına bilgilendirme yapmak ve sürüş teknikleri ve araç kullanım esasları hakkında eğitim vermek durumundalar. Şirket araçlarını kullananların trafik kurallarına uymaması halinde karşılaşacakları ceza ve yaptırımlar kişiseldir. Yani araç şirkete ait olsa bile, çalışanın ehliyetine ceza puanı uygulanır. İşveren, çalışana araç kullanımıyla ilgili verdiği talimatta araç için bir hız limiti belirleyebilir. İşveren böyle bir limit belirlemişse ve çalışan bu limitin üzerinde bir hız ile araç kullanırken bu nedenle trafik cezası yerse, işveren bu cezanın bedelini çalışanın ücretinden kesebilir ve ayrıca bu nedenle işçiden savunma da isteyebilir. İşçinin savunmasını alan işveren araç kullanım talimatları ve işyeri içi yönetmelikler uyarınca çalışana uyarı ve/veya kınama cezası verebilir. Çalışanın bu şekilde araç talimatlarına aykırı şekilde araç kullanmaya devam etmesi halinde işveren gerekli bildirimleri yaparak işçiyi işten çıkarabilir. Bu nedenle işten çıkarılan işçiye işverenin kıdem tazminatı ödemesi gerekir. Yani işçi bu durumda işinden olur ancak kıdem tazminatına hak kazanmış ise tazminatını alabilir.

KIRMIZI IŞIĞA DA DİKKAT!

İşçilerin işveren tarafından kendilerine tahsis edilen araçlarda hız limitine uymamak, kırmızı ışıkta geçmek gibi trafik kurallarına aykırı hareketleri nedeniyle birden çok kez trafik cezası yerlerse işlerinden olabilirler. Bu durumda işveren işçiye tazminat ödemek durumundadır. Ancak işçinin kendisine tahsis edilen araçta emniyet kemerini takmaması işçiyi tazminatsız olarak işinden edebilir.

Bu şartlar varsa işçi işinden olabilir

Aşağıdaki şartlarda Yargıtay, emniyet kemeri takmayan işçinin tazminatsız olarak çıkarılabileceğine hükmediyor.

İşverenin işçiye bu konuda eğitim vermiş olması ve bu eğitime işçinin katıldığının yazılı olarak belgelenmesi,

İşçinin emniyet kemeri takmadığının somut delillerle ortaya konulması,

İşçinin emniyet kemeri kullanmadığının ilk tespit edildiği tarihte savunmasının alınması ve bu savunma değerlendirilerek işçiye yazılı uyarı verilmesi,

İşçinin daha önce yazılı olarak uyarılmış olmasına rağmen emniyet kemeri takmamaya devam etmesi veya yazılı uyarıyı imzalamaması veya almaması.

Arada ciddi bir fark var

Emniyet kemeri takmamak doğrudan iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerine aykırı davranmak olarak değerlendiriliyor. Bu nedenle trafik cezası yiyen bir kişinin işten çıkartılmasıyla emniyet kemeri takmayan işçinin işten çıkartılması arasında ciddi bir fark var. Bu nedenle şirket araçlarını kullanan ve görevi şoförlük olanlar emniyet kemerlerini mutlaka takmalılar. Aksi takdirde canlarını tehlikeye atmakla kalmayıp, işlerinden de olabilirler.

Yargıtay, son noktayı koydu: Fesih için yeterli

İşçinin emniyet kemerini takmamasının, özellikle işi şoförlük olan işçiler için tazminatsız fesih nedeni oluşturacağı Yargıtay tarafından da kabul ediliyor. İşçinin emniyet kemeri takmamış olduğunun çevirme veya başka bir şekilde tespit edilmiş olması veya işçinin bu nedenle trafik cezası yemiş olması da gerekmiyor. İşçinin emniyet kemeri takmamış olduğunun net bir şekilde ortaya konması, fesih için yeterli oluyor.

Akşam Gazetesi | 18.09.2018

 

About Author

Comments are closed.