Çalışanın istifasının işveren tarafından kabul edilmemesi mümkün değildir. Ancak işveren isterse ihbar süresi uygulayabilir. Buna uymayan taraf, ihbar süresine ilişkin ücret tutarında ihbar tazminatı ödemek zorundadır.
1 Soru: Önümüzdeki hafta istifa edip işimden ayrılacağım. Başka bir şirkette çalışmaya başlayacağım. İşveren istifamı kabul etmeyebilir mi? (Kemal Şahin)
Cevap: İstifanın işveren tarafından kabul edilmemesi mümkün değildir. Ancak işveren isterse ihbar süresi uygulayabilir. Yani istifanızı kabul eder ve ihbar süresi boyunca çalışmanızı talep eder. İhbar süresi işçinin hizmet süresine göre değişir. İhbar süresine uymayan taraf, ihbar süresine ilişkin ücret tutarında ihbar tazminatı ödemek zorundadır. İşçinin ihbar süresine uymadan iş sözleşmesini feshederek işi bırakması halinde işverene, işverenin de ihbar süresine uymadan işçiyi işten çıkarması halinde işçiye ihbar süresine ilişkin ücreti tazminat olarak ödenmesi gerekir. Dolayısıyla 2 yıldır işyerinde çalışıyorsanız ve işveren istifa sonrası sizden ihbar süresi kadar çalışmanızı talep ederse ya 6 hafta daha çalışmak ya da 6 haftalık ücretiniz tutarındaki ihbar tazminatını işverene ödemek durumundasınız.
‘İkale’ imzalayan işsizlik maaşı alamaz
2 Soru: Geçen ay ikale imzalayarak işten ayrıldım. İşveren işsizlik maaşına başvurabileceğimi söylemişti. Ancak İŞKUR alamayacağımı söylediler. Ne yapmalıyım? (Selin Üzümcü)
Cevap: İkale sözleşmesi karşılıklı anlaşmayla fesih anlamına geldiği için işçinin de işten ayrılma yönünde rızası söz konusudur. İkale sözleşmesinin SGK’ya bildirilmesinde kullanılacak özel bir kod yoktur. SGK’ya ’22-Diğer Nedenler’ olarak bildirilmesi gerekir. İşten çıkış kodu işçinin işsizlik maaşı alıp alamayacağını belirler. İşten kendi isteğiyle ayrılan işçiler işsizlik maaşı alamaz. Bu açıdan ikale imzalayan işçiler de işsizlik maaşı alamaz.
Evlenene 3 gün izin şart
3 Soru: Evleneceğim. Evllilik izniyle Kurban Bayramı’nı birleştirmek istiyorum. İşveren vermeyebilir mi? (Mehmet Kurtalan)
Cevap: İş Kanunu’na göre işveren evlenen işçisine 3 gün ücretli izin vermek durumundadır. İşçi bu sürede ücretli izinli olur ve 3 günlük ücretine hak kazanır. İşçinin bu talebine işverenin onay vermemek gibi bir hakkı yoktur. İşverenden yazılı olarak bu izni talep etmeniz ve düğün tarihinizi belgelemeniz halinde işveren bu izni vermek zorundadır.
İş sözleşmesinin incelenmesi gerek
4 Soru: C sınıfı iş güvenliği uzmanıyım. Ortak sağlık ve güvenlik biriminde çalışıyorum. Pek çok farklı işverene hizmet veriyorum. OSGB beni işten çıkartırsa bu işverenlerden birinin bünyesinde çalışabilir miyim? (Asuman Sarı)
Cevap: Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimleri, Ticaret Hukuku’na göre kurulmuş şirketlerdir. İş güvenliği uzmanı eğer OSGB’den ayrılırsa, daha önce görevlendirildiği bir şirkette çalışmaya başlayabilir. Ancak bunun için iş sözleşmesinin incelenmesi gerekir. Eğer OSGB işçinin iş sözleşmesinde rekabet etmeme borcuna yönelik hükümler tanımlamışsa bu hükümlere göre yorum yapılması doğru olacaktır. Sizin durumunuzda belirleyici olan sözleşmenizdir.
Akşam Gazetesi | 28.07.2017