Maliye Bakanı Naci Ağbal, Gazetemizin Ankara Temsilcisi Ferit Parlak’ın sorularını yanıtlarken, son dönemdeki çeşitle eleştirilere yanıt olacak şekilde açıklamalar yaparak, temkinli bir iyimserlik ortaya koyuyor.
Ağbal ekonomiyi canlandırma hedefi önlemlerinin bütçe açığını bir miktar yukarı çekebileceğini, ama bunun hiçbir şekilde GSYH’nın yüzde 2’sinin üzerinde gerçekleşmeyeceğini belirterek, “Şu anda en önemli gündem istihdam ve enflasyonun aşağıya çekilmesi. Kamu maliyesi dengesindeki olumlu gidişat devam edecek” bilgisini veriyor. 2017 bütçe gelirinin 586 milyar lira olması hedeflenirken, ilk dört aylık gelir 197.7 miyar lira ile yıl sonu hedefinin yüzde 33.1 gerçekleşmiş durumda.
Bakan Ağbal, bu 4 aylık performansı gözeterek, 2017 bütçe açığı artacak tartışmalarına nasıl baktığını açıklarken, “Şu anda Türkiye son derece olumlu bir bütçe performansına sahip. Son 5 yılda ortalama genel bütçe açığı GSYH’nın yüzde 0.7’si, 2016’da ise yüzde 1.1’i. Son 15 yılda belki de ekonomide en başarılı olduğumuz alanların başında bütçe performansı geliyor. Türkiye’nin kamu borcu yüzde 72’den yüzde 28.3’e düştü. Bütçemiz ne kadar sağlam olursa, ekonominin karşılaşacağı riskler ve kırılganlıklar karşısında o kadar dayanıklı oluruz. O açıdan bütçe performansını bozmak gibi asla düşüncemiz olamaz” değerlerdirmesini yapıyor.
Ağbal, 2017 yıl sonu bütçe beklentilerinden söz ederken de “Yıl sonu itibariyle bütçe açığı hedefimiz 47 milyar lira. Genişlemeci maliye politikası nedeniyle açığımız bir miktar üzerinde olacak. Ancak sınırın dışına çıkan, kontrolsüz bir açık oluşmayacak. ‘2017 açığı yüzde 2.5 olacak’ diye değerlendirmeler oluyor.
Türkiye’nin bütçe açığının GSYH’ya oranı hiçbir şekilde yüzde 2’yi geçmeyecek. Yüzde 2’nin altında kalacağını rahatlıkla söylebilirim” diyerek eleştirilere cevap veriyor.
Maliye Bakanı gelir vergisi kanun tasarısının yenileneceğini belirtirken şu bilgiyi veriyor: “Biz bu tasarıda birçok değişiklik yapmak istiyoruz. Alt komisyonda değişiklik yapmak yerine, 12 Haziran Pazartesi günü inşallah Bakanlar Kurulu’na yeni bir Gelir Vergisi Kanunu Tasarısı göndereceğiz. Bu tasarıda üç temel değişiklik olacak. Kanunun yapısı değişiyor. Kişilerin kazançları üzerinden alınan vergileri düzenleyen hükümler bir kitapta, kurum kazançları vergi hükümleri bir kitapta yer alacak. Bir de ortak hükümlerin yer aldığı iki kitap daha olacak. Bu şekilde Gelir Vergisi Kanunu 4 kitaptan oluşacak.”
Bakan Ağbal son günlerde KDV kanununda İngiliz yöntemine geçilecek konusundaki haberlere açıklık getirirken, Gelir Vergisi İdaresi başkanlığımız bir yandan İngiltere gibi iyi örneklere bakarak bir çalışma yapıyor, bir yandan da odalar ve ilgili kurumlardan Ağustos ayında gelecek cevapları bekliyorlar. Ağbal, şu bilgiyi de veriyor, “Hemen şunu yapıyoruz dememiz yanlış olur. Amaçları ortaya koyduk, beklentileri biliyoruz. Diğer yandan KDV önemli bir gelir kaynağı, bunu da hassasiyetle dikkate almak zorundalyız.”
Görüldüğü gibi Maliye Bakanı Ağbal, bütçe konusunda bilgi verirken, zorunluluk taşıyan bazı kararlara karşın temel amaçlarının son yıllardaki sağlam bütçe yapısını korumak olduğunun altını çiziyor. Temkinli bir iyimserlik içersinde görüşlerini açıklıyor.
Dünya Gazetesi 08.06.2017