Koronavirüs Sebebiyle Devletten Nasıl Nakit Yardım Alınır? / İsa Karakaş

Yeni koronavirüs (Covid-19) mücadele kapsamında hükûmetin aldığı tedbirlerden biri de ihtiyaç sahibi olan vatandaşlarımıza 1.000’er TL para desteği sağlanmasıdır.

Bu kapsamda 2 milyon 111 haneye 1.000’er TL nakdî destek yapılmaya başlandı.

Bu yardımlar düzenli merkezî sosyal yardım kapsamında kayıtlı olan; 65 yaş aylığı, engelli aylığı, engelli yakını aylığı, silikozis aylığı, eşi vefat etmiş kadınlara yönelik düzenli nakit yardım, muhtaç asker ailelerine yönelik düzenli nakit yardım, öksüz yetim yardımı, muhtaç asker çocuğu yardımı, şartlı eğitim yardımı, şartlı sağlık yardımı, çoklu doğum yardımı, psiko-sosyal ve mali kayıp yaşayan tüberküloz ve SSPE hastalarına yönelik düzenli nakdî yardım programı kapsamında yer alan hanelere herhangi bir başvuruya gerek olmaksızın yapılacaktır.

Ödemeler doğum yılının son rakamına göre 1 Nisan 2020 günü başladı. 5 Nisan 2020 günü ise tamamlanacaktır. Buna göre doğum yılının son rakamı 0 ve 5 olanlara 1 Nisan’da, 1 ve 6 olanlara ayın 2’sinde, 2 ve 7 olanlara ayın 3’ünde, 3 ve 8 olanlara ayın 4’ünde, 4 ve 9 olanlara ise aynı ayın 5’inde yapılacaktır. PTT Kartı olan vatandaşlarımız, 1.000 TL’lik desteği tüm kamu bankalarının ATM’lerinden komisyonsuz olarak çekebilecektir.

Bahse konu nakdî sosyal yardımların dağıtılmaya başlanması nedeniyle kaydı olmayan ya da bu yardımları alamayan çok sayıda okuyucumuz kendilerinin de muhtaç olduğunu bu yardımlardan nasıl yararlanabileceklerini sormaktadır.

BULUNDUĞUNUZ İLDEKİ BU VAKFA BAŞVURUN

Tamamen karşılıksız olan devletin bu yardımlarından faydalanmak için resmî ikametgâhınızın bulunduğu il/ilçe Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına bir dilekçe ile T.C. Kimlik Numarası içeren bir nüfus cüzdanları ile başvurmanız gerekmektedir.

Başvurunuz üzerine; hane içinde kişi başına düşen geliri 701,32 TL’den (net asgari ücretin 1/3’ünden) daha düşük geliri olanlara aile yardımları yapılmaktadır.

Hane dikkate alınmak suretiyle kişi başına düşen ortalama aylık geliri Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları tarafından belirlenmektedir.

Daha önceden Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına hiç başvuru yapmamış ya da hane içinde kişi başına düşen geliri 701,32 TL’den (net asgari ücretin 1/3’ünden) daha yüksek olduğu belirlenmiş olanlar maalesef nakdî yardım ve aile yardımlarından faydalanamamaktadır.

Adres değişikliği olması hâlinde bu durumun da sosyal yardım alınan vakfa bildirmesi gerekmektedir. Bu nedenle de yardım çıkmamış olabilir.

İTİRAZ VE ŞİKÂYET EDİLECEK MERCİLER

Sosyal yardımlar resmî ikametgâhınızın bulunduğu il/ilçe Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları tarafından yapılmaktadır.

Sosyal yardımlar için muhtaç olmadığınız dolayısıyla size yardım yapılmayacağı yönünde karar verilmiş ancak siz muhtaç olduğunuzu düşünüyorsanız ilçede ikamet ediyorsanız Kaymakamlığa, ilde ise Valiliğe durumunuzu özetleyen bir dilekçe ile itiraz edebilir ya da diğer şikâyetlerinizi iletebilirsiniz.

Ayrıca Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına da başvuruda bulunmak mümkündür.

Yeni koronavirüs (Covid-19) ile mücadele kapsamında yazar olarak siz değerli okuyucularımıza destek amacıyla suallerinizi cevaplamaya gayret edeceğim.

“İsa Ağabey, şartlı eğitim yardımı almaktayız. PTT’ye gittim 1000 TL nakit hesabıma yatmamış. Ne yapabilirim?” İmam Kırmızılı

İmam Bey, konuya ilişkin ayrıntılı bilgi için ikametinizin bulunduğu il/ilçedeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma (SYD) Vakfına başvurulması gerekmektedir.

***

“İsa Bey, evimi 7 ay önce başka ilçeye taşıdım. Bana şimdi yardım yapılmıyor. Tekrar nasıl yardım alacağım?” Elif Çakmak

Elif Hanım, ikamet değişikliği hâlinde sistem yardımı durdurmaktadır. Bu durumda önceki ikametin bulunduğu il/ilçedeki, kayıtlı olunan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma (SYD) Vakfı tarafından hane dosyasının yeni ikamet adresinin bulunduğu il/ilçedeki SYD Vakfına transferinin talep edilmesi gerekmektedir.

***

“Başkasına faydası dokunan insan en kusursuz insandır.” SOPHOKLES

Türkiye Gazetesi | 04.04.2020

About Author

Comments are closed.