TÜRMOB: Adres Değişikliği Halinde Vergi Dairesi Uygulamalarında Değişiklik Yapıldı

Adres Değişikliği Halinde Vergi Dairesi Uygulamalarında Değişiklik Yapıldı.

Vergi Usul Kanununun 163’ncü maddesinde 4108 sayılı Kanunla “İş ve teşebbüsün bir yerden diğer bir yere nakledilmesi adres değişikliği sayılır.” şeklindeki değişikliğe ilişkin olarak 240 sıra No.lu VUK Genel Tebliği ile yapılan bazı düzenlemelerde; 510 sıra No.lu VUK Genel Tebliği ile uygulama değişikliğine gidilmiştir.

ÖZET :    1.    Mükelleflerce adres değişikliğine ilişkin bildirim sadece yeni vergi dairesine verilecektir. Daha önceki Tebliğ düzenlemesinde, eski vergi dairesine de verilebiliyordu.

2.    Yeni vergi dairesi tarafından yapılan yoklama sonucunda mükellefin yeni adresinde faaliyete başladığının tespit edilmesi hâlinde yeni vergi dairesi tarafından nakil nedeniyle işe başlaması yapılacak ve eski vergi dairesinde bulunan mükellefiyet kaydı nakil nedeniyle yeni adreste işe başlama tarihi itibarıyla sistem tarafından otomatik olarak terkin edilecektir.

3.    Elinde bulunan kullanılmamış belgelerini yeni iş yerinde kullanmaya devam etmek isteyen mükellefler dilekçelerini yeni vergi dairesine verebilecekleri gibi başvurularını Gelir İdaresi Başkanlığının İnteraktif Vergi Dairesi (https://ivd.gib.gov.tr/) sistemi üzerinden elektronik ortamda da yapabileceklerdir. Mükelleflerin başvurularını İnteraktif Vergi Dairesi sistemi üzerinden elektronik ortamda yapmaları hâlinde ise kullanılmamış belgelere ilişkin tutanak artık düzenlenmeyecektir.

4.    Yeni vergi dairesi tarafından nakil nedeniyle terkin işleminin tamamlandığı günü takip eden iş günü “Nakil Giden Mükellefler Listesi” eski vergi dairesi sisteminde yer alacaktır.

DEVAMI İÇİN TIKLYAINIZ

TÜRMOB

(21.10.2019)

About Author

Comments are closed.