Joker Taşeronların Derdi Halen Bitmedi / Mustafa İŞCAN

Değerli okurlar, taşeron çalışanların kadroya geçiş işlemlerinin büyük bölümünün sonuçlandığı halde halen geçişte sorun yaşan taşeron işçilerinden mesajlar gelmektedir bugünde joker taşeronlardan gelen sorunları belirten maili yayınlayıp sizlerden gelecek diğer sorularınıza da cevaplar vereceğim.

Merhaba ben devlet hastanesinde joker taşeron olarak çalışıyordum. Kadro başvurum 4 Aralık’ta çalışmadığım gerekçesi ile rededildi, fakat sayın çalışma bakanımız Jülide Hanım açıklama yaptı 4 Aralık’ta, “çalışmayan joker taşeronları da kadroya aldık” diye. Bir de görüş yazısı yayınladı, iş sözleşme askıda olan taşeronları girdi çıktı yapamayanları kadroya alınacak diye. Fakat Ankara il sağlık müdürlüğü çıkışımız olmamasına rağmen bu yazıyı kabul etmedi. Resmi Gazete’de yayınlanmadı diye ama Samsun, Rize, Bartın, Amasya, Trabzon gibi yerler bu görüş yazısı ile bizim gibi olan joker elemanları kadroya aldı. Yani emsal teşkil eden yerler bile var. Biz mağdur edildik, bizi kurumların insafına bıraktılar sesimizi duyurun.

TÜM JOKER TAŞERONLAR

Maalesef taşeron işçilerin kadro sorunu çözüldü diye sevinmemiz gerekirken neredeyse her gün mail ve diğer sosyal medya hesaplarıma gelen sorulara cevapsız kalamazdım. Bu sorulardan birini de tüm joker taşeronlar adına gönderilmiş bulunmaktadır. Öncelikle joker taşeronlar kimlerdir sorusuna cevap verelim ki konuyu daha net anlaşılsın.

 JOKER TAŞERON NEDİR?

Askerlik, izin, istirahat vs. haller nedeniyle çalıştırılamayan işçilerin yerine idarelerde hizmetlerin aksamaması için istihdam edilen (ikame) işçilere joker taşeron deniyor.

Joker taşeron olarak çalışanların KHK yayınlandığı gün olan 4 Aralık tarihinde çeşitli nedenlerle çalışmayanlar içinde sayın bakan Jülide Sarıeroğlu hanımefendinin mağdur edilmeyeceklerine dair beyanları bulunduğu halde hatta ve hatta bu konu ile ilgili Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Çalışma Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve tüm kamu kurumlarına gönderilen 415156002-100-E.16638 sayılı yazıda, 4/12/2017 tarihi itibariyle askerde olup da askerlik dönüşü işe başlatılanların kadroya geçişlerinin sağlanması gerektiği belirtilirken aynı yazının diğer paragraflarında ise, 2017 Aralık ayı primi eksik yatırılmış olsa dahi o ay için sözleşmesi fesih edilmemiş ise o taşeron personelin de kadroya geçişi sağlanacak. Ayrıca, yazıda askerlik, izin, istirahat vs. haller nedeniyle çalıştırılamayan işçilerin yerine idarelerde hizmetlerin aksamaması için istihdam edilen (ikame) işçilerin de şartları sağlıyor olmaları halinde (Joker taşeronlar) kadroya geçişten yararlanması gerektiği belirtilmiştir. Uygulamaya bakıldığında ise farklı iller bu görüş yazısına istinaden gerekli işlemleri yaparak mağduriyetler oluşmasına izin vermezken Ankara’daki bazı kurumların sayın bakanın görüşünü ve konu ile alakalı görüş yazısını muhatap almadan işlemler yapıp mağduriyetler yaşanmasına sayın bakanın sessiz kalacağını düşünmüyorum ve bu konuda en kısa zamanda mağduriyetlerin giderileceğini düşünüyorum.

Milli Gazete | 02.05.2018

About Author

Comments are closed.