Verilen Sürede Kontrol-Muayeneye Gitmeyenin Emekli Aylığı Kesilir / Ekrem SARISU

Soru: Bir yakınım 2016 yılında yüzde 50 vergi indirim raporu alarak engelli hakkıyla emekli oldu. Fakat sonradan rapor üzerinde hastanenin ‘2018 yılı Şubat ayının 6’sına kadar geçerli’ diye ibaresi yazıyor. Bizim tekrar vergi indirimi raporu almamız gerekir mi? Yani vergi indirimine esas alınan belirli süreli raporlara sürekli olarak vergi indirim hakkı veriliyor mu? Yoksa rapor süresine göre mi faydalanabiliyoruz? Emekli maaşı kesilir mi? Ne yapmalıyız? ● G. YILDIRIM İST.

Cevap: Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), engelli hakkıyla veya malulen emekli olanları sağlık kontrol ve muayenesine çağırabilir. Verilen sürede kontrol muayeneye gitmeyenin de emekli aylığını keser. Yakınınızın verilen süreden önce SGK’ya başvurarak tekrar muayene olarak yeni rapor alması gerekiyor. Aksi halde emekli aylığı kesilir. Ancak alacağınız yeni raporda güç kaybı oranınızda düşme çıkmazsa, kesilen emekli aylığı yeniden bağlanır.

EMEKLİ EŞ, VEFAT EDEN EŞİNDEN DUL AYLIĞI ALABİLİR

Soru: Ben ve eşim SSK’lı olarak çalışıyoruz. Ben Ekim 2018’de emekli olacağım. Eşim için 9 yıl daha var. Bana bir şey olursa, eşime aylık bağlanacak. Ancak ikimiz de SSK’lı olduğumuz için bildiğim kadarıyla o da emekli olunca benim maaşımı alamayacak. Kendisinin veya benim maaşımı tercih etmek zorunda kalacak. Sizce böyle bir durum meydana gelirse, emekli olmayı tercih etmeyip benden kalan maaşı alsa (benim maaşım yüksek) ve kendi yatırdığı primleri SGK’dan geri istese alabilir mi? ● Yılmaz KILIÇ

Cevap: Bilginiz doğru değil. Şöyle ki; emekli eşlerden birinin vefatı halinde hayatta kalan eş, vefat eden eşinden dolayı dul aylığı alabilir. Hem kendi emekli aylığını hem de eşinden dul aylığı alabilir. Her ikisinin de SSK emeklisi olması bu durumu değiştirmez. Eşiniz prim iadesinden ziyade emekli olmayı düşünmeli.

KIDEM TAZMİNATI ALABİLİR MİYİM?

Soru: 1994’te kalfalık nedeniyle sigorta başlangıcım var ama yatırılmış prim yok. Aralık 2000’den itibaren primlerim ödenmeye başlamış. 2005 Ekim’den itibaren başka bir yerde işe başladım. Halen çalışmaktayım. Kendi isteğimle işten ayrılmak istiyorum. Tazminatlarımı alabilir miyim? ● Muhammet ACAR

Cevap: Çırak ve staj sigortasında emeklilik primi ödenmediğinden, emeklilik açısından sigorta başlangıcı sayılmıyor. Emeklilik şartlarınız Aralık 2000 başlangıcınıza göre belirlenecek. Emekli olmak için aranan şartlardan yaş dışındakileri sağlayanlar, işlerinden kıdem tazminatı alarak ayrılabiliyor. Başlangıç tarihinize göre 7000 gün prim ödemeniz şartıyla, 60 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olacaksınız. Dolayısıyla, 7000 gün prim ödemeniz olmadığından işinizden kıdem tazminatı alarak ayrılamazsınız.

56 YAŞINIZI DOLDURACAĞINIZ TARİHTE EMEKLİ OLACAKSINIZ

Soru: 1 Ekim 1979 doğumluyum. SSK başlangıç tarihim 1 Ocak 1997. Toplam 6440 gün prim ödemem var. Ne zaman emekli olabilirim? ● Ramazan BALCI

Cevap: Emeklilik için; 25 yıl sigorta, 5825 gün prim ve 56 yaş şartlarına tabisiniz. Priminiz yeterli. Bundan sonra prim ödemeseniz dahi, 56 yaşınızı dolduracağınız 1 Ekim 2035’te emekli olabilirsiniz.

Posta Gazetesi | 27.02.2018

About Author

Comments are closed.