Çalışanlara ‘Torba’ Dolusu Müjde Yakında Başlıyor / Okan Güray BÜLBÜL

Çalışma hayatını yakından ilgilendiren torba kanunun önümüzdeki günlerde Meclis gündemine gelmesi bekleniyor. Torba kanunda asgari ücretlileri, şehit yakınlarını ve işsizlik maaşı alanları ilgilendiren düzenlemeler var. Asgari ücretlinin vergi dilimine girmesi sorunu torba kanunla çözülecek ve hiçbir çalışan 1404 TL’nin altında ücret almayacak.

1404 TL’NİN ALTI YOK

Ayrıca işsizlik maaşının ödeme günü öne çekilecek ve şehit yakınlarına tanınan kamuda istihdam hakkından daha fazla kişinin yararlanması sağlanacak. Asgari ücretli çalışanların eylülden itibaren ikinci vergi dilimine girmesi ve bekar bir asgari ücretlinin eline 1404 TL’den az para geçmesi nedeniyle torba kanunla düzenleme yapılması gerekliliği doğdu.

Kayıp telafi edilecek

Torba kanun Meclis’ten geçtiğinde eylül ayından itibaren asgari ücretlinin eline geçen paradaki kayıp telafi edilecek. Yalnızca 1404 TL’nin altında ücret alan asgari ücretliler için düzenleme yapılacak. Eylülden itibaren normalde aldığından daha düşük ücret alan evli ve çocuklu asgari ücretliler için düzenleme söz konusu değil.

Şehit yakınlarına istihdam

Harp ve vazife malulleriyle şehit ailelerine tanınan kamuda istihdam hakkı düzenlemesi konusunda da torba kanunla düzenleme yapılacak. Yapılacak düzenlemeyle şehidin anne, baba veya kardeşlerinin bu hakkı kullanamaması durumunda eş veya çocuklardan toplam iki kişinin bu hakkı kullanabilmesinin önü açılacak. Bu değişiklikle şehidin anne, baba veya kardeşlerinin hali hazırda işlerinin olması veya başka nedenlerle bu hakkı kullanamaması durumunda istihdam hakkının şehidin eşi veya çocukları tarafından kullanılabilmesinin önü açılacak.

15 Temmuz gazilerine memur kadrosu açılıyor

Torba kanunla terörle mücadele esnasında yaralanan vazife malulleri ve 15 Temmuz’un bastırılması sırasında yaralanan ilköğretim, ortaokul ve ilkokul mezunlarının kamuda memur kadrolarına atanacaklar. Bu kişiler torba kanunun yayımlanmasına müteakip ayın 14’ü itibarıyla ‘memur’ unvanlı kadrolara atanacaklar.

Yaş şartı da kaldırılıyor

Öte yandan şehit yakınlarının kamuda istihdam hakkı konusundaki yaş şartı da kalkacak. Bugün 45 yaş üzerindeki şehit yakınları istihdam hakkından faydalanamıyor. Düzenlemeyle yaş sınırı şartı kaldırılacak ve şehit yakınları şart aranmadan bu haktan faydalanacak.

İşsizlik maaşı öne çekilecek

Torba kanunla işsizlik ödeneğinin ödenme günü de değiştirilecek. Yersiz ödemelerin önüne geçmek amacıyla işsizlik parasının her ayın sonunda değil, ayın 5’inde ödenmesi söz konusu olacak. Bu sayede kişilerin işe giriş yapıp yapmadıkları, emekli olup olmadıkları tespit edilmiş olacak ve işsizlik parası her ayın 5’inde ödenecek. Diğer taraftan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu da, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, “Şu anda Türkiye’de en iyi yönetilen yapıdır İşsizlik Sigortası Fonu yapısı” demişti.

Sınav ücreti karşılanacak

TORBA kanunla getirilen bir diğer düzenleme ise mesleki yeterlilik belgesi almak için yetkilendirilmiş kurumların düzenlediği sınavlara giren kişilerin sınav ücretlerinin karşılanması konusunda. Bugün için mesleki yeterlilik belgesi almak isteyen kişilerin sınav ücretlerinin tamamı karşılanıyor. 2017 sonundan itibaren sınav ücretinin yalnızca yarısı karşılanacaktı. Bu maddede değişiklik yapılarak 2019 sonuna kadar mesleki yeterlilik belgesi almak için sınava giren kişilerin sınav ücretlerinin tamamı işsizlik sigortası fonundan karşılanmaya devam edilecek.

Akşam Gazetesi | 06.11.2017

About Author

Comments are closed.