Kısa Çalışma Ödeneğinde Yeni Düzenlemeler

İşyerindeki çalışma sürelerinin geçici olarak azaltılması veya durdurulması hallerinde, üç ayı aşmamak üzere sigortalılara çalışamadıkları dönem için gelir desteği sağlayan bir uygulamadır.

Kısa çalışma uygulamasının temel amacı istihdamın korunmasıdır. Kısa çalışma ile çalışılmayan sürelerde işçilere gelir desteği sağlanmaktadır. Aynı zamanda istihdam korunarak, deneyimli personellerin işten çıkarılmasının önüne geçilmektedir.

Covid-19 sebebiyle işyerindeki haftalık çalışma sürelerini geçici olarak en az üçte bir oranında azaltan veya süreklilik koşulu aranmaksızın işyerinde faaliyetini tamamen veya kısmen en az dört hafta süreyle durduran her bir işveren kısa çalışma başvurusunda bulunabilir.

 

Kısa Çalışma Ödeneğinde Yeni Düzenlemeler

  • Covid-19 sebebiyle kısa çalışma ödeneğinden daha önce hiç yaralanmamış işverenler için 01.12.2020 ile 31.12.2020 tarihleri arasında yeni başvuru imkanı getirilmiştir (30.06.2020’den sonra yeni açılan işyerleri dahil)
  • Yeni başvurularda kısa çalışma başlama tarihi 01.12.2020 veya sonrası olmalıdır.
  • İlk kez yapılan kısa çalışma başvurularında ödenekler 1 haftalık süreden sonra başlar. Daha önce ve çalışma başvurusu yapmış olanlar için bir haftalık süre uygulanmaz.
  • Yeni başvurular sonucunda yapılan kısa çalışma ödemeleri eski başvurularda olduğu gibi işçilerin ileride alacakları işsizlik ödeneklerinden mahsup edilmeyecektir.
  • Daha Önce başvuru yapmış işverenler kısa Çalışma Dosyalarıma ilave işçi ekleyebilir.
  • Covid-19 etkisi ile yapılan kısa çalışma başvurularında çalışma süresi ve prim ödeme şartı “son 60 gün hizmet akdine tabi olmak kaydıyla son 3 yıl içinde 450 gün prim ödemiş” olması şeklinde esnetilmiş olup bu şartları sağlayan işçiler kısa çalışma ödeneğine hak kazanmaktadır.

Kaynak: İŞKUR, İSMMMO

About Author

Comments are closed.