Muhasebe Uzmanlık Kongresi’nin ardından / Deniz Türker

 

Geride bıraktığımız Perşembe günü Türkiye Muhasebe Uzmanları tarafından düzenlenen “9. Türkiye Muhasebe Uzmanları Kongresi” Altınbaş Üniversitesi Sosyal Bilimler yerleşkesinde gerçekleşti. “Dijital Çağda Türkiye Ekonomisine Bakış: Vergi, Muhasebe ve Denetim” temasına odaklanan Kongre’de Türkiye Ekonomisi, muhasebe vergi ve denetim ilişkileri bağlamında değişimin yönü ve yeniden yapılanma trendleri ile birlikte değerlendirildi.

Kongre’nin açılış bildirisinde küreselleşen dünyanın küreselleşme aşamaları özetlenerek sonuncusu olan üçüncü aşamasında yaşanan dönüşümün dijitalleşme bağlamında dünya ekonomisinin geleceğinin nasıl şekilleneceği; bu şekillenmenin Türkiye ekonomisine etkisi ele alındı. Bu bağlamda Türkiye ekonomisinin geleceğine göre muhasebe meslek profilinin yeniden belirlenmesi ve muhasebenin işlevlerinin yapılandırılması sürecinde ekonominin şekillenmesinde muhasebe mesleğinin rolü konuşuldu.

Birinci oturumda “Muhasebe Mesleğinde Dünyada ve Türkiye’de Yaşanan Gelişmeler ve Beklentiler” tartışıldı. Özellikle Türkiye’de Kamu Gözetim Kurumu tarafından yayınlanması beklenen “Küçük ve Mikro işletmeler Standartları” ( kısaca KÜMİ) çerçevesi ve içeriği anlatıldı. KÜMİ uygulanmaya başlandığında vergi matrahının hesaplanması sürecinde geçiş için amacıyla alınması gereken önlemler tartışıldı.

Ayrıca KGK tarafından hazırlanan Tek Düzen Hesap Planı, Muhasebe Uygulama Tebliği’ne göre uygulanan Tek Düzen Hesap Planı ile karşılaştırmalı olarak irdelendi.

Dijitalleşme sürecinde dijital muhasebenin yapısı ve muhasebe meslek mensuplarının rolü tartışıldı. Dijital muhasebe ile muhasebe hizmet alanlarında ciddi değişikliklerin ortaya çıkacağı ve muhasebenin daha etkili olacağı belirtildi.

İkinci oturumda, yeni vergi düzenlemeleri ve uygulamada çıkması muhtemel sorunlarla birlikte gözden geçirildi. Bu bağlamda vergi incelemelerinde risk analizi anlatılarak muhasebe uygulamalarında vergi denetimin planlanması sürecinde risk analizi stratejisi” ve vergi müfettişlerinin denetimlerdeki yaklaşımı tartışıldı. Ardından “İş Dünyası Açısından Vergi Teşvikleri Ne Kadar Teşvik Ediyor” kapsamında vergi uygulamalarındaki teşvikler iş hayatına etkisi irdelenerek tartışıldı.

Üçüncü oturumda ise, bağımsız denetimde yaşanan güncel gelişmeler; Kamu Gözetim Kurumu’nun denetimlerdeki tespitleri doğrultusunda denetim standartları ile birlikte tartışıldı.
Kongre’nin kapanış panelinde yapılan tartışmalar ışığında, deneyimlere göre dijital çağda muhasebe mesleğinin yeniden yapılanması ile ilgili hangi kurumun hangi düzenlemeleri yapması gerektiği konusunda öneriler oluşturuldu.

Hürses I 01.03.2020

About Author

Comments are closed.