Muhasebe faaliyetlerinde kalite kontrol süreci / Deniz Türker

Muhasebe faaliyetlerinin güvenilir kalitede olmasının bu amaçla hazırlanan rehber ile giderildiğini dünkü yazımın konusu idi. Rehbere uyumun sağlanmasında en önemli rol oluşturulacak kalite kontrol güvence sistemi ile sağlanır.

Bu sistemin oluşturulmasında muhasebe ve mali müşavirlik büro ve firmalarının bazı yükümlülükleri üstlenmesi gerekir.

– Üstlendiği hizmetleri yerine getiren muhasebe firmaları (şirket veya kendi başına çalışan), ilgili hizmet faaliyetinin tüm yönlerini kapsayan bir “kalite izleme ve geliştirme programı” hazırlaması ve sürdürmesi gerekmektedir. Söz konusu program, gerçekleştirilen tüm faaliyetlerin dönemsel olarak ve devamlı suretle değerlendirilmesi şeklinde olmalıdır.

 Kalite izleme değerlendirmeleri; hesap verebilirlik ve şeffaflık sağlanması amacıyla, en az yılda bir kez olmak üzere kalite programı çalışmalarını ve sonuçlarını rapor edecek şekilde olmalıdır.

– Muhasebe Firmaları tarafından, kalite kontrol sisteminin etkin bir şekilde işlediğine dair makul bir güvencenin sağlanması amacıyla, tamamlanmış hizmetlerle ilgili periyodik olarak yapılan kalite kontrolleri de dâhil devamlı olarak uygulanan kalite kontrol yöntemlerinin işleyişi izleyecek şekilde olmalıdır.

– Bu amaçla, muhasebe firmasında kalite izleme sorumlusu belirlenmelidir.

Muhasebe firmalarının kalite kontrol sisteminin gözetimi ve denetimi meslek örgütü ( TÜRMOB ve Odalar) tarafından gerçekleştirilmelidir. Bu denetimde muhasebe firmasının yükümlülükleri esas alınır.

Meslek mensupları, işyeri, hizmet ve kalite izlemesine ait politika ve süreçleri ile bunlara yönelik uygulamalarını belgelendirerek raporlar, politika ve iş süreçlerini meslek faaliyete başlamalarından itibaren en geç 6 ay içinde bağlı oldukları odalara beyan ederler. Elektronik, manyetik ve benzeri ortamlarda tutulanlar dahil, raporlanan politika, süreç ve uygulamalar 10 yıl süreyle saklanır.

Bu süreçte TÜRMOB Kalite Kontrol Yetkisini Odalara devrederek, Odaların Kalite Kontrol Sürecini şu şekilde çalıştırması gerekmektedir:

1- Odalar, seçilmiş yeterli sayıda çalışma dosyaları ve diğer bilgi, bildirim ve belgeler çerçevesinde, meslek mensuplarının oluşturdukları işyeri, hizmet ve kalite izleme standartları kapsamında faaliyette bulunup bulunmadıklarını, inceler ve denetler. İnceleme ve denetim faaliyetleri Odalar tarafından her yıl hazırlanan yıllık inceleme ve denetim planı kapsamında yürütülmelidir.

2- Yapılan inceleme ve denetimler, meslek mensuplarının hazırlanacak rehber kapsamında uygulanan ilke ve esasların gözden geçirilmesi ve yürütülen faaliyetlerin rehbere uygunluğunun denetimini kapsaması gerekir.

3- Odalar, bir takvim dâhilinde yürüteceği inceleme ve denetimlerin yanı sıra ihbar, şikâyet, bildirim gibi durumlarda ve gerekli gördüğü diğer hallerde de inceleme ve denetim yapmalıdır.

4- Odalar, inceleme ve denetimleri kendi meslek mensubu eliyle yürütebileceği gibi, illerde odalar bünyesinde oluşturulacak kurul veya komiteler yoluyla da gerçekleştirebilir.

5- İnceleme ve denetimler TÜRMOB tarafından belirlenen usul ve esaslara uygun olarak yapılması gerekir.

Hürses I 16.12.2019

About Author

Comments are closed.