Engellilere vergi avantajları var / Doç. Dr. Cem Barlas Arslan

Vergi uygulamasında engelliler için bazı ayrıcalıklar var. Vergi kanunlarımızda engelli vatandaşların daha az vergi ödemesine imkân sağlayan düzenlemeler yer alıyor.

ENGELLİLİK İNDİRİMİ

Gelir Vergisi Kanunu’nda yer alan düzenlemeye göre;

Birinci derece engelliler için 1.200 TL, ikinci derece engelliler için 650 TL, üçüncü derece engelliler için 290 TL vergi indirimi var.

Ücretli ile avukat, doktor, muhasebeci gibi serbest meslek erbapları; anne, baba, çocuk ve eş gibi bakmakla yükümlü olduğu kişiler engelliyse, bu kişiler için ayrıca engellilik indiriminden faydalanabiliyorlar. Basit usule tabi ticaret erbabı ise bakmakla yükümlü olduğu kişiler için indirimden faydalanamıyor.

MTV İSTİSNASI

Engellilik dereceleri yüzde 90 ve daha fazla olan malûl ve engellilerin adlarına kayıtlı taşıtlar ile diğer malûl ve engellilerin, bu durumlarına uygun hale getirilmiş özel tertibatlı taşıtlar, MTV’den istisna.

ÖTV İSTİSNASI

Beş yılda bir defa olmak üzere bazı şartlarla, engellilerin sıfır araç alımı Özel Tüketim Vergisinden istisna.

KDV AVANTAJI

Motorlu taşıtlar hariç olmak üzere, engellilerin eğitimleri, meslekleri, günlük yaşamları için özel olarak üretilmiş her türlü araç-gereç ve özel bilgisayar programları KDV’den istisna.

SIFIR ORANLI BİNA VERGİSİ

Türkiye sınırları içinde brüt 200 m2’yi geçmeyen tek meskeni olan engelliler (kullanım hakkına sahip olunması hali dahil) bu meskenleri için emlak vergisi ödemiyorlar

GÜMRÜK MUAFİYETİ

Gümrük Kanunu’na göre, malul ve engellilerin kullanımına mahsus eşyalar, gümrük vergilerinden muaf.

About Author

Comments are closed.