Emekli Maaşına Blokede Sözleşmeye Dikkat! / Okan Güray Bülbül

Emekliler, aylıklarını çektikleri bankadan kredi kullanırken imzaladıkları sözleşmeye çok dikkat etmeli. Sözleşmede borcun ödenmemesi halinde aylığa bloke konulabileceği ifadesi varsa banka, kredi borcunu aylıktan tahsil edebilir.

Emekli maaşlarına nafaka borcu dışında haciz konulamıyor. Dolayısıyla emeklinin borcu varsa bu borcun maaşına haciz konularak tahsil edilmesi mümkün değil. Ancak bu konuda istisnai düzenlemeler söz konusu. Bunun yanında emeklilerin kredi çekerken imzaladıkları sözleşmelerdeki hükümler dolayısıyla emekli maaşına bloke konulması da mümkün hale gelebiliyor. Emeklilerin hem maaşlarını aldıkları bankayla imzaladıkları promosyon sözleşmelerine, hem de kredi çekerken imzalanan kredi sözleşmelerini çok dikkatli şekilde okumaları gerekiyor.

HACİZ KONULAMIYOR

Genel kural olarak emekli maaşlarına haciz konulamıyor. Bu kuralın istisnaları nafaka ve prim borçları. Yani emeklinin SGK’ya prim borcu varsa emekli aylığı haczedilebiliyor. Ayrıca nafaka borcu bulunan emeklinin de aylığına haciz konulabiliyor. Dolayısıyla SGK’ya prim borcu veya nafaka borcu bulunan emeklinin aylığına haciz konulması mümkün. Ancak bunun dışındaki herhangi bir borç için emekli aylığı haczedilemiyor. Emekli aylıklarına haciz konulması için alacaklının icra müdürlüğüne talepte bulunması gerekiyor. Öte yandan bayram ikramiyesine de haciz konulması mümkün değil.

HUKUKA AYKIRI DEĞİL

Emekli aylığını aldığı bankadan kredi çeken emekli, kredi çekerken bankayla bir sözleşme imzalıyor. Sözleşmede kredinin ödenmemesi halinde bloke konulabileceği hükmü de yer alıyor. Emekli bu hükmün yer aldığı sözleşmeyi imzalamışsa kredi borcunu ödeyememesi halinde banka, aylığına bloke koyabiliyor. Bu blokenin gerekçesi emeklinin imzaladığı sözleşme olduğu için hukuka aykırılık da söz konusu olmuyor.

İMZALAMAZSANIZ KESEMEZ

Yargıtay kararına göre, emeklilerin, aylıklarını çektikleri bankadan kredi kullanırken imzaladıkları sözleşmeye çok dikkat etmeleri gerekiyor. Emekli, kredi çekerken borcunun ödenmemesi halinde emekli aylığına bloke konulabileceğini, kredi borçlarının aylığından tahsil edilebileceğini kabul eder, bu yöndeki sözleşmenin her sayfasını imzalarsa, banka kredi borcunu emeklinin aylığından da tahsil edebiliyor. Bu nedenle emekliler sözleşmeleri dikkatlice okumalılar. Emekli eğer bu yönde madde içeren bir kredi sözleşmesi imzalamamışsa aylığına bloke konulması veya kredi borcunun emekli aylığından tahsil edilmesi mümkün değildir.

Yargıtay, kararında bankayı haklı buldu

Yargıtay, emeklinin bankayla imzaladığı kredi sözleşmesinde borcun ödenmemesi halinde emeklinin aylığına bloke konulacağını kabul etmesi halinde, bankanın aylığa bloke koyulabileceğine hükmetti. Bunun yanında Yargıtay emeklinin konuyla ilgili yasaları bilerek bankayla her sayfasını okuyarak imza altına aldığı hükümlerin haksız şart olarak da değerlendirilemeyeceğine hükmetmiş. Yargıtay aylığına konulan blokenin kaldırılmasını isteyen emeklinin talebini reddederek, hukuka aykırı olmadığına karar vermiş.

Akşam Gazetesi | 02.10.2018

About Author

Comments are closed.