Sürekli iş göremezlik gelirine hak kazanma koşulları / Didem OKUR

8 yıldır aynı işyerinde görev yapmaktayım. 2 yıldır bipolar bozukluğu tedavisi görüyorum. Daha önceden kayıtlı ruhsal hastalığım yoktu. Sürekli iş göremezlik gelirine başvurmalı mıyım?

SÜREKLİ İŞ GÖREMEZLİK GELİRİ NEDİR?

Sigortalıya “ iş kazası ya da meslek hastalığı sonucu uğradığı hastalık ya da engellilik” nedeni ile sürekli iş göremezlik geliri bağlanır. Bu gelirin bağlanabilmesi için ayrıca “sigortalının uğradığı iş kazası ya da meslek hastalığı nedeni ile meslekte kazanma gücünün en az yüzde 10 oranında kaybı” aranmaktadır. Bu tespiti, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yetkilendirilen sağlık hizmeti sunucularının sağlık kurulları tarafından verilen raporlara dayanarak, Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Kurulu yapar. (5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu madde 19/1)

Okurumuza sürekli iş göremezlik geliri şu soruların cevabına göre bağlanabilir:

Okurumuzun bipolar bozukluğu uğradığı bir iş kazası ya da meslek hastalığının sonucu mudur?

Bipolar bozukluğu nedeni ile okurumuzun meslekte kazanma gücü kaybının oranı nedir? (En az yüzde 10 olmalı.)

Uğranılan iş kazası ya da meslek hastalığı sonucu bipolar bozukluğu teşhisi konduğunun ve bu durumun meslekte kazanma gücünü en az yüzde 10 oranında azalttığının tespitine ilişkin Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Kurulu kararı mevcut mudur?

Aydınlık I 06.08.2018

About Author

Comments are closed.