Taksitle Ödenen Kıdem Tazminatına Faiz De Eklenir / Okan Güray BÜLBÜL

Çalışanın ve işverenin anlaşması halinde kıdem tazminatının taksitle ödenmesi mümkün olabilir. İşçi bu durumda ihtirazi kayıt koyarak, tazminat ödemesinin gecikmesi durumunda işverenden faiz de talep edebilir.

1) Soru: 15 yıl ve 3.600 günle kıdem tazminatı almak için SGK’dan yazı aldım ve bunu işverene verdim. Ancak kıdem tazminatımı taksit taksit vereceğini söyledi. İşverenin böyle bir hakkı var mı? (Soner Güzel)

Cevap: İşçinin ve işverenin anlaşması durumunda kıdem tazminatının taksitler halinde ödenmesi mümkün olabilir. Bu durumda taksitle ödenecek kıdem tazminatına gecikme faizi, ödeme tarihinde hesaplanır. İşçinin faiz talep edebilmesi için ödemelere ihtirazi kayıt koyması gerekir.

İHTİRAZİ KAYIT KOYDURULMALI

Taksit konusunda işverenle anlaşan işçinin haklarını korumak ve faiz uygulanmasını istiyorsa faiz işletebilmek için ihtirazi kayıt koyması ve ödeme günlerinin de açıkça ifade edilmesi gerekir. Kıdem tazminatının taksitle ödenmesi konusunda anlaşma sağlanmışsa ve ödemeler zamanında gerçekleştirilmişse işçi ayrıca faiz talep edemez. Kıdem tazminatının nasıl hak edilmiş olduğu ödemeyi değiştirmez. Ancak siz kabul etmezseniz işveren kıdem tazminatını taksitler halinde ödeyemez.

İSTİFA EDERKEN İHBAR SÜRESİNE DİKKAT!

2) Soru: 5 yıldır çalıştığım işimden istifa etmek istiyorum. Hemen ayrılabilir miyim? (Hande Sarı)

Cevap: Belirsiz süreli iş sözleşmesiyle çalışan işçilerin sözleşmeleri feshedilirken ihbar süresine uyulması gerek. Aynı şekilde belirsiz süreli iş sözleşmesiyle çalışan işçi de işverene ayrılacağını belirli bir süre önceden bildirmek durumundadır. Sizin durumunuzda işveren sizi isterse sekiz hafta daha çalıştırabilir. İşveren isterse bu süreyi uygular, istemezse hemen işten ayrılmanıza müsaade eder. İşvereninizle bu konuyu konuşmanızda fayda var.

YENİDEN HESAPLANMALI

3) Soru: Babam, (1956 doğumlu) 2002’de 5228 günle emekli oldu. Emekliliği sırasında çalıştığı bir işyeri 2008 – 2011 arasında yanlışlıkla SGDP yerine (821 gün) normal prim bildirmiş. Bu durumda, fazladan yatan ve muhtemelen o dönem emekli aylığında kesintiye sebep olan 821 günlük primin iade alınması mümkün mü?

Cevap: Eğer SGDP ödenmişse kişi emekli aylığını almaya devam eder. Tüm sigorta kollarına tabi çalışma mevcut ise aylık kesilir ve primler çalışma sonlandıktan sonra emekli aylığına etki eder. Babanızın durumunda SGDP yerine tüm sigorta kollarına prim ödenmiş dönemler için emekli aylığı yeniden hesaplanmalıdır.

3600 PRİM GÜNÜYLE YAŞTAN EMEKLİLİK

4) Soru: 1984’te SSK’lı çalışmam var. Primim yetmiyor, yaştan emekli olmam için ne yapmam gerekiyor? (Adem Kahveci)

Cevap: 9 Eylül 1981’den önce sigortalı olmuş ve 23 Mayıs 2002 itibarıyla 15 yıl sigortalılığı olan kadınlar 50 yaşında ve 3.600 günle emekli olabilir. 9 Eylül 1976’dan önce ilk kez sigortalı olmuş ve 23 Mayıs 2002 itibarıyla 15 yıl sigortalılığı olan erkekler de 55 yaşında ve 3.600 günle emekli olabilir. Siz yaştan emeklilik için 55 yaşında ve 3.600 prim günüyle emekli olabilirsiniz. Toplamda 3.600 gün priminiz varsa veya borçlanmayla tamamlayabilirseniz yaştan emekli olabilirsiniz.

Akşam Gazetesi | 01.06.2018

About Author

Comments are closed.