32 yıl sonra KDV’nin yenilenmesi beklenirken… / Osman AROLAT

Ülkemizde 1985 yılında 8 dolaylı verginin sistemden çıkarılması ile AB ortak vergi uygulama sistemi içinde yer alan KDV uygulamasına geçildi. 32 yıldır uygulanan KDV konusunda iş dünyası da bakanlıkta şikayetçi. Bu nedenle reform içerikli bir değişiklik için çalışmalar sürdürülüyor. 1885 yılında 8 dolaylı verginin kaldırılması ile yürürlüğe giren KDV uygulamasının 32 yıl sonra masaya yatırılma zamanının geldiğini Maliye Bakanı Naci Ağbal açıklarken, iş dünyası temsilcileri de KDV’nin üretim üzerinde külfet yarattığını dile getiriyorlar. İş dünyası temsilcileri, finans kaybına uğramamaları için KDV’nin yeni dönemde ABD’de olduğu gibi sadece tüketiciye satılan üründe uygulanmasını talep ediyorlar.

Maliye Bakanı Ağbal, son yılda KDV ile ilgili şikayetlerin arttığını, sistemden kimsenin memun olmadığının altını çizerek, “1985 yılında uygulamaya koyduğumuz KDV Kanunu’nu artık 32 yıllık süreden sonra yeniden masaya yatırma zamanı geldi. İstiyoruz ki KDV Kanunu mükellef üzerinde eziyete dönüşmesin, kayıtlı olmayı cezalandırmasın, üretimi, yatırımı engellemesin. İşletmeler üzerinde ağır finansman yükleri oluşturmasın, uygulaması kolay olsun, bürokrasisi az olsun. Onun için kapsamlı bir KDV reform çalışması başlattık” diyerek, farklı KDV oranları nedeniyle işletmeler üzerinde KDV yükü kaldığını bunun olumsuzluğa neden olduğunu belirtti.

İş dünyası temsilcileri de KDV’de değişikliğin, sadece tüketicinin satın aldığı mallardan KDV alınması şeklinde düzenlenmesiyle işverenlerin mağduriyetlerinin azalacağını ve kayıtdışılığın önüne geçileceğini öne sürüyorlar. İSO Başkan Yardımcısı İrfan Özhamaratlı, İSO 500 firmalarının KDV alacaklarının 5 milyar lirayı aştığını belirterek, “KDV’de devletin gelir kaybı olmayacak şekilde tek oranlı ABD’deki gibi sadece nihai tüketiciye satış üstünden vergilendirme sistemine geçilmesi halinde herkes kazanacaktır” görüşünü ortaya koyuyor.

1985’te başlangıçta yüzde 10’luk genel KDV uygulaması ve gıdada sıfır KDV oranıyla iki oranlı uygulama başlatıldı. 1988’de KDV oranı yüzde 12’ye çıkartılırken, indirimli oran yüzde 8 oldu, ilk defa yükseltimiş oran yüzde 15 olarak uygulamaya konuldu. 2002 yılında ise KDV’nin yanı sıra ÖTV uygulaması başlatılırken, yükseltilmiş KDV uygulamasına son verildi.

1985’te uygulamaya girdiği yıl vergi gelirlerinin yüzde 25’ini oluşturan KDV gelirlerinin payı, daha sonra bazı yıllarda yüzde 34’e kadar yükseldi. 2014 yılında 66 milyarı yurt içi, 64 milyarı da ithalatan olmak üzere toplam 130 milyar liralık KDV geliri elde edildi. Bu da o yılın 401 milyar liralık toplam vergi geliri içerisine yüzde 32.5 paya ulaşması sonucunu verdi.
Avrupa Birliği ortak vergi uygulaması içinde yer alan KDV 32 yıldır belli oran değişiklerine uğratılarak uygulanıyor. Bugün hem bakanlığın hem iş dünyasının şikayetleri olan uygulama konusunda şimdi reform çalışması yapılıyor. Radikal bir değişiklikle şikayetlerin sonlandırılması bekleniyor.

Dünya

23.08.2017

About Author

Comments are closed.