Zeybekci: Demirde vergi kararı bugün yarın onaylanacak

İnşaat demirinde yaşanan arz sorunu nedeniyle gümrük vergisinde yarıdan fazla indirime gidiliyor. Bakan Zeybekci, Bakanlar Kurulu Kararı’nın bugün yarın onaylanacağını bildirdi.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Burundi Dış İlişkiler ve Uluslararası İşbirliği Bakanı Alain Aime Nyamitwe ile iki ülke arasında tamamlanan Yatırımların Teşviki ve Korunması Anlaşmasının (YKTK) imza törenine katıldı.

Anlaşmayı iki ülke arasında ekonomik ilişkilerin ve yatırımların artırılması yolunda hukuki altyapının tamamlanması açısından çok önemli gördüklerini vurgulayan Zeybekci, anlaşmaların yürürlüğe girmesiyle Türk yatırımlarının daha da artacağına yönelik inancını dile getirdi.

Zeybekci, anlaşmaların Türk şirketlerine öngörülebilir yatırım ortamı sunması açısından önemli olduğunu belirterek, şöyle devam etti:

“Şu anda Afrika’da 10 milyar dolara yaklaşan Türk yatırımı var. Bu anlaşmanın imzalanması Afrika’ya ilgi duyan Türk yatırımcıları için çok önemli. Şu anda Afrika açılımı kapsamında bir süreç yaşıyoruz. Türkiye’nin Afrika ile dış ticaret hacmi 20 milyar dolara yaklaştı, 39 ülkede büyükelçiliğimiz, 26 ülkede ticaret müşavirliğimiz var. Ticaret müşavirliklerimizi çok kısa sürede büyükelçiliklerimizin olduğu her yerde açmayı planlıyoruz. Türk Hava Yolları (THY) Afrika’da en çok noktaya uçan havayolu şirketi. İstanbul’da yaptığımız Türkiye-Afrika Zirvesini seneye inşallah yine geniş katılımlı olarak Afrika’da yapacağız.”

TCMB’nin kararı

Merkez Bankası’nın yarın vereceği faiz kararı ile ilgili konuşan Zeybekci, TCMB’nin bugüne kadarki faiz kararlarını son derece isabetli bulduğunu ifade etti.

Zeybekci, “Türkiye OECD, G20 ile kıyasladığımızda gerçekten takdire şayan yüzde 5 büyümeyi yakaladı. Bu yılın ikinci çeyrek büyümesi de yine başarılı gelecek. İhracatın büyümeye katkısı çok olacak” şeklinde konuştu.

Bakan Zeybekci, inşaat demirinde gümrük vergisini yüzde 10’a indirecek Bakanlar Kurulu kararının kısa sürede yürürlüğe gireceğini açıkladı. Zeybekci, kararın bugün yarın onaylacağı ifadesini kullandı.

Vergi yarıdan fazla düşürülüyor
Tedarik sıkıntısı ile gündeme gelen inşaat demirinde, mevcut durumda yüzde 30 olarak uygulanan gümrük vergisinde yarıdan fazla indirime gidilecek. Çelik üreticileri, referandum sonrası inşaat sektöründe birden artan talep nedeniyle kısa dönemli bir tedarik sıkıntısı yaşandığını ancak şu anda bir arz sorunu bulunmadığını savundu. Buna karşın Bakanlık geri adım atmadı. Vergideki indirimin, piyasada yaşanan arz sorunu ortadan kalkana kadar süreceği biliniyor.

Dünya Gazetesi 15.06.2017

About Author

Comments are closed.