İşveren Tarafından İşçi Ücretinde İndirim Yapılması

 

Soru: Çalışmış olduğum şirket tarafından yazılı olarak ücretimde indirim yapılacağı bildirildi. Bu durum karşısında ne yapabilirim?
Cevap: İşçi ücretinde indirim yapılması çalışma koşullarında değişiklik sayılmaktadır. Çalışma Koşullarında Değişiklik ise 4857 sayılı İş Kanunu’nun 22. Maddesi’nde düzenlenmiştir. Madde hükmüne göre; işveren, iş sözleşmesiyle veya iş sözleşmesinin eki niteliğindeki personel yönetmeliği ve benzeri kaynaklar ya da işyeri uygulamasıyla oluşan çalışma koşullarında esaslı bir değişikliği ancak durumu işçiye yazılı olarak bildirmek suretiyle yapabilir. Bu şekle uygun olarak yapılmayan ve işçi tarafından altı işgünü içinde yazılı olarak kabul edilmeyen değişiklikler işçiyi bağlamaz. İşçi değişiklik önerisini bu süre içinde kabul etmezse, işveren değişikliğin geçerli bir nedene dayandığını veya fesih için başka bir geçerli nedenin bulunduğunu yazılı olarak açıklamak ve bildirim süresine uymak suretiyle iş sözleşmesini feshedebilir.

Madde metninden de anlaşıldığı üzere, tarafınıza yapılan ücret indirimine ilişkin yazılı bildirim ancak altı işgünü içerisinde yazılı olarak kabul etmeniz halinde sizi bağlayacaktır. Onayınız olmaksızın yapılan ücret indirimi ise tarafınızı bağlamaz ve bu durumda iş sözleşmenizi haklı nedenle fesih hakkınız doğacaktır.

Belirtmek gerekir ki; taraflar aralarında anlaşarak çalışma koşullarını her zaman değiştirebilir. Ancak, çalışma koşullarında değişiklik geçmişe etkili olarak yürürlüğe konulamaz.

Av.Gülden Türkyaman   08.06.2017

Hürses Gazetesi

About Author

Comments are closed.